Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Питання захисту прав людини потребують урегулювання на законодавчому рівні

7 грудня 2017 - 11:38

Актуальна проблематика захисту прав людини  стала темою засідання «круглого» столу, організованого  Регіональним відділенням Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини при Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, в.о. директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Кривошей, представник Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини у Запорізькій області Олексій Долгополов, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко.

Учасники заходу обговорили проблемні питання, що стосуються захисту прав людини в умовах сьогодення, поглиблення співпраці між органами державної влади.

- На сьогодні, коли Україна перебуває фактично у стані військового конфлікту, питання захисту прав людини стають більш  ніж актуальними. Надто це стосується Сходу країни, де права та свобода набувають особливого значення, а питання потребують конкретного розгляду. Наприклад, як визначати статус вимушено переміщених осіб, які живуть у Запорізькій області тривалий час та фактично вже стали членами громади? Чи ці люди завжди будуть носити статус переселенців, який багатьох із них пригнічує?  На законодавчому рівні не зовсім чітко визначено статус такої  людини. Тому після напрацювань та обговорень необхідно вирішувати питання їх прав та статусу на законодавчому рівні, - зазначив Едуард Гугнін.

У свою чергу, представник Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини у Запорізькій області Олексій Долгополов повідомив про винесення Європейським судом з прав людини рішення по справі «Бурмич та інші проти України», яким суд визнав прийнятними та об’єднав 12 143 заяви в одну справу.  Основним проблемним питанням у цій справі є тривале невиконання рішень національних судів в Україні. Посадовець наголосив на необхідності функціонування та розвитку системи взаємодії між органами державної влади при виконанні доручень Уповноваженого та Секретаріату у справах Європейського суду з прав людини.

Про реалізацію прав учасників антитерористичної операції та внутрішньо  переміщених осіб у разі їх порушення шляхом доступу до безоплатної первинної правової допомоги і безоплатної вторинної правової допомоги  поінформував  Павло Наливайко. Учасники «круглого столу» особливо зацікавилися успішними прикладами надання допомоги та найбільш проблемними питаннями, що виникають при її наданні.

В.о. директора Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Катерина Кривошей порушила проблему реалізації повноважень щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

Учасники заходу дійшли  висновку, що  є необхідність активізувати роботу у сфері захисту прав людини та поглибити співпрацю всіх відповідних структур та органів влади.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Уряд України подовжує надання грантової підтримки для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів

Усиновлення дитини під час війни: що потрібно знати?