Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Хочу привітати всіх з прийняттям головного фінансового документа країни - Держбюджету-2018»

8 грудня 2017 - 15:17

Костянтин Бриль: «Хочу привітати всіх з прийняттям головного фінансового документа країни -  Держбюджету-2018»

В ефірі одного з центральних телеканалів голова облдержадміністрації прокоментував прийняття Держбюджету- 2018 року, який народні депутати проголосували напередодні.

- Хочу привітати всіх з прийняттям головного фінансового документа України - Держбюджету-2018, який дасть можливість усім нам жити в 2018 році. Нині ми можемо максимально швидко відкоригувати бюджети обласних рад, які вже були прийняті (як це відбулося в Запорізькій області), і розподіляти кошти на важливі проекти, не затягуючи. Для нашого регіону прийнятий бюджет передбачає понад 12 мільярдів трансфертів з Державного бюджету. А це практично на 10% більше ніж у 2017 році. Ці кошти  будуть витрачені на пільги, субсидії, допомоги, освітню і медичну субвенції та додаткові дотації. Хочу виокремити ті видатки, які з'явилися вперше. Зокрема, передбачено трансферти на придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних,  забезпечення житлом дітей-сиріт та осіб із їх числа. А це майже 19 мільйонів гривень. Також уперше передбачено 479,7 мільйона гривень на будівництво, реконструкції, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. Це відбувається в першу чергу тому, що дороги місцевого значення передаються на баланс облдержадміністрації, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник Запорізького регіону також підкреслив, що в Держбюджеті  враховано пропозиції, подані владою до Бюджетного комітету, Кабінету Міністрів України за сприяння народних депутатів від Запорізької області. А саме: повернення реверсної дотації - до 50%. Це додатковий ресурс області  - 378 мільйонів гривень. Тобто кошти податків, які розподіляються між бюджетами держави й регіону. Спочатку в проекті Держбюджету було запропоновано повернення коштів у розмірі 70% на 30%. Проте запоріжці просили, аби рівень залишився попереднім - 50% на 50%.

Окремо було направлено прохання, щоб надання пільг і субвенцій населенню залишилося в державному бюджеті. Адже, якби ці кошти лягли на плечі бюджету області,  було би втрачено 504,8 мільйона гривень, що суттєво відобразилось би на бюджеті розвитку міст. Тож для Запорізького краю дуже важливо збереження чинного механізму фінансування наданих населенню пільг на оплату енергоносіїв та житлово-комунальних послуг з Державного бюджету.

Також до держбюджету включено 20 проектів бюджетування об'єднаних територіальних громад, які об'єдналися та пройшли вибори в 2017  році. Всього в Запорізькому регіоні вже створено 36 громад, включених до Державного бюджету.

- Нині нам цікаво дізнатися про витрати на дороги державного значення, адже в 2018 році 5,5 тисячі кілометрів доріг державного значення перейдуть до регіону. Проте 2,5 тисячі кілометрів залишаться на балансі держави. Для їх відновлення ми вже провели всі необхідні торги та готові приступити до робіт. Тож нині потрібно лише  відкрити «фінансові шлюзи». Власне для Запорізької області потрібно близько 1,5 мільярда гривень на дороги. І  маю надію, що КМУ та Бюджетний комітет нас почують. Адже 2018 рік має стати роком капітального ремонту доріг. Ми про це дуже мріємо. У Запорізькій області до робіт приступили такі імениті фірми як турецький «Онур» та вітчизняний «АльтКом», - повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Керівник регіону приділив увагу ІІ Форуму об'єднаних територіальних громад, який нещодавно відбувся під егідою Президента України та Кабінету Міністрів України. Саме там були обговорені всі аспекти децентралізації.

- Якщо подивитися на фінансові показники громад, то після об'єднання вони збільшилися в 2-3 рази, а в Запорізькій області є приклади, де зростання відбулось в шість разів. Існують громади, де залишки на рахунках складають по 12 мільйонів гривень. Тож фінансова спроможність ОТГ дає їм можливість використовувати кошти та планувати видатки на власний розсуд. Це наочний приклад найуспішнішої реформи в країні, - підкреслив  Костянтин Бриль.

Повертаючись до теми бюджету-2018, Костянтин Бриль наголосив, що найбільша сума надходжень до скарбнички Запорізького регіону - це плата за землю. Тож передача повноважень по землі на місця з прийняттям нового закону стане важливим кроком для розвитку ОТГ. Не менш важливою темою є інвестиційна політика. Адже інвестор дає чималий поштовх для розвитку громади. І в Запорізькій області є приклади цього. Зокрема, компанії Нібулон, ДТЕК, Юрокейп, які не просто розвивають території, а й беруть на себе соціальне навантаження. Таке як ремонт доріг, шкіл, дитсадків та інше. При виборі проектів акцент роблять жителі громади під час громадських слухань.

- Нині найголовніше не лише для бюджету, а й для розвитку Запорізької області - аби працювала наша промисловість, яка наповнює бюджет. Аби не було перепон малому та середньому бізнесу, що також дає приріст бюджету. Також важливо, щоб не було політичних потрясінь, на які завжди реагує економіка. Зокрема це стосується якісного і своєчасного прийняття рішень депутатами Верховної Ради Урядом. Якщо ці показники будуть виконані, то країна успішно крокуватиме шляхом розвитку з цим бюджетом, - підсумував голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни

«Я мрію повернутися в рідний, вільний український Бердянськ!» – історія 19-річного юнака

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 400 разів били по Запорізькій області