Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Лісники попереджують про відповідальність за незаконне вирубування ялинок

15 грудня 2017 - 09:45

Лісники попереджують про відповідальність за незаконне вирубування ялинок

Саме у розпалі підготовка до новорічних свят, незмінним атрибутом яких є ялинка. Хоча наш край не належить до лісистих, тим не менш лісогосподарські підприємства області  планують реалізувати новорічні ялинки в кількості 10240 штук.  За повідомленням обласного управління лісового та мисливського господарства, порівняно з минулим роком вартість новорічної ялинки не зросла і залежить від висоти дерева. Орієнтовна ціна за метр висоти новорічної ялинки становить 63 грн.

Крім цього, лісогосподарські підприємства при проведенні заходів у лісових насадженнях чи  плантаціях заготовляють комплекти новорічних гілок (у комплекті п’ять  гілок довжиною від 0,5 м до 1,0 м), середня ціна якого становить 60  грн.

Заготівля новорічних ялинок здійснюється на спеціально створених плантаціях новорічних ялинок або одночасно з проведенням визначених лісовпорядкуванням рубок догляду.

Одним із завдань лісогосподарських підприємств області є забезпечення громадян новорічними ялинками. Для цього на спеціально відведених ділянках створюються новорічні плантації, головною породою яких є сосна кримська, які через 7-12 років підлягають вирубуванню. При посадці таких плантацій висаджується до 8,0 тис. штук сіянців сосни кримської, які впродовж 7-12 років потребують проведення лісогосподарських заходів. Цей процес поточний і ніякої шкоди не наносить довкіллю.

На сьогодні в лісогосподарських підприємствах області налічується 138  га плантацій, на яких росте 452 тис. шт. новорічних ялинок (сосна кримська). В 2017 році створено 6,6 га плантацій новорічних ялинок.

У зимовий час соснові насадження особливо ретельно охороняються.

Запорізьке обласне управління лісового та мисливського господарства  попереджає про відповідальність за незаконне вирубування  хвойних насаджень у  передноворічний період.

Так, за незаконне вирубування або пошкодження до ступеня припинення росту хвойних дерев віком до 41 року розмір шкоди складає 133,09 грн., а в грудні-січні  збільшується втричі - мінімальний розмір відшкодування за одну незаконно зрубану ялинку діаметром до 10 сантиметрів складатиме 399 грн. 27 коп.

На територіях природно-заповідного фонду за незаконне вирубування, видалення або пошкодження до ступеня припинення росту молодих хвойних та вічнозелених дерев (віком до 41 року) розмір відшкодування складає 93,0 грн., а в грудні - січні  збільшується у три рази до  279  грн.

Розрахунок розміру збитків залежить від діаметру незаконно зрубаної ялинки. Знищення або пошкодження лісових насаджень тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.  Тобто за одну незаконно зрубану ялинку браконьєру доведеться заплатити мінімум 484,27 грн., а в межах об’єктів природно-заповідного фонду - 364,0 грн.

Придбати новорічні ялинки можна на спеціально визначених місцях біля контор лісогосподарських підприємств та лісництв.

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей