Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівники територій несуть особисту відповідальність за галузь освіти

27 лютого 2008 - 15:56

Як відомо, Президент України Віктор Ющенко вчора провів нараду з керівниками регіонів щодо підвищення ефективності заходів, спрямованих на розвиток освітянської галузі країни.

- Виходячи з доручень глави держави, освіта - це великий пласт роботи для виконавчих органів влади, - зазначив Валерій Черкаска.

На 2008 рік облдержадміністрація розробляє відповідні зміни до проектів програм, що стосуються галузі освіти. Перш за все зосереджено увагу на питанні рівного доступу до якісної освіти всіх верств населення, покращення матеріально - технічної бази навчальних закладів, фахової підготовки педагогічних кадрів.

Одним із найважливіших напрямів діяльності у забезпеченні сучасної якісної освіти є впровадження новітніх технологій навчання, долучення учнів і педагогів до світових джерел інформації, мережі Інтернет.

На кінець минулого року за рівнем інформатизації та комп'ютеризації шкіл область знаходилася у першій трійці регіонів України. Навчальними комп'ютерними комплексами забезпечено всі ЗНЗ І-ІІІ ступенів, 99,6% з них підключено до Інтернету. Переважна частина комплексів об'єднані в шкільні локальні мережі. У 92 ЗНЗ створено стаціонарні мультимедійні кабінети. Кожна школа має мультимедійні проектор і екран.

Виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Валерій Черкаска ставить завдання найближчим часом усі школи області перевести на електроопалення (де є газ – на газове) і «забути, що є таке паливо, як вугілля». А також - замінити повсюди старі вікна на пластикові.

Колектив учителів області (18, 8 тис. чол.) на кінець року має потужний потенціал і можливості для забезпечення якісної освіти дітей. З працюючих у школах педагогів майже 100% - вчителі з вищою педагогічною освітою, за стажем – майже 7% працюють до 3 років, а решта мають достатній практичний досвід. Якісний склад вчителів високий: переважна більшість (понад 60%) мають кваліфікацію спеціалістів першої та вищої категорії; педагогічні звання «вчитель-методист» та «старший вчитель» присвоєно понад 30% педагогів шкіл.

Систему матеріального та морального заохочення педагогічних працівників налагоджено в усіх районах області.

Вживаються заходи щодо поліпшення умов проживання педагогів. Протягом 2006 року вчителям надано 14 квартир; у 2007 році - 33 квартири.

Валерій Черкаска окреслив основні проблемами розвитку освіти області, над якими треба ще працювати. Це:

  • недостатня мережа дошкільної освіти для задоволення потреб населення у цьому виді освітніх послуг, що спричиняє суттєву перевантаженість ДНЗ міст;
  • недостатнє оновлення парку шкільних автобусів для забезпечення підвозу до місць навчання учнів сільської місцевості, що проживають за межами пішохідної доступності до шкіл. Усього потрібно, окрім уже придбаних, 186 нових автобусів;
  • недостатньо ефективне використання навчально-комп‘ютерних комплексів через технічні причини в освітньому процесі та позаурочному вихованні;
  • відсутність у більшості навчально-виховних закладів умов безперешкодного доступу для учнів та студентів з особливими потребами.

Хоча б одна з перелічених проблем, якщо не всі разом, є у кожному районі. Тому керівник регіону ставить завдання перед головами райдержадміністрацій взяти під особистий контроль вирішення освітянських проблем на своїх територіях.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району