Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі підприємці не погоджуються зі змінами до податкового законодавства

11 січня 2018 - 16:51

Обговоренню змін до податкового законодавства присвятили учасники засідання Запорізької регіональної ради підприємців, у якому взяла участь директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Оксана Матвіїшина.

Розглянуто, зокрема,  проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг», який стосується більшості суб’єктів підприємницької діяльності.

На думку підприємців, законопроект надає конкурентні переваги лише великому бізнесу та негативно впливає на розвиток малого та середнього бізнесу. У разі його прийняття в рази збільшиться адміністративне навантаження на малий бізнес, зокрема платників єдиного податку.

Зокрема, пропонується зобов’язати платників єдиного податку ІІ та ІІІ груп  здійснювати оприбуткування та облік отриманих (придбаних) товарів на підставі первинних документів шляхом відображення інформації в Книзі обліку доходів і витрат,  зберігати первинні документи, що підтверджують отримання (придбання) ними товарів упродовж 1095 днів з дати їх відображення в Книзі обліку доходів і витрат та обмежити у виборі контрагента (постачальника товарів), яким можуть бути платники податку на додану вартість.

Крім цього, законопроектом передбачається розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій для ювелірів, аптекарів, усіх магазинів площею понад 150 м² та всіх магазинів внутрішньої локації в торгівельних центрах понад 100м² та  збільшення штрафів (до 3400 грн.) за невнесення, а також внесення неповних або недостовірних відомостей, що призведе до збільшення числа відвідувань контролюючих органів.

Запропоновані зміни встановлюють обмеження для першої групи платників єдиного податку щодо можливості торгівлі технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту (праски, мікрохвильові печі, фени тощо). Тому підприємці, які працюють на ринках, будуть змушені змінити групу платників єдиного податку або зупинити свою діяльність.

У рамках засідання також обговорювалися проблемні питання доступності банківських кредитів, державної фінансової підтримки та можливих шляхів співпраці обласної влади та фінансових установ.

– Підтримка малого і середнього підприємництва має супроводжуватися узгодженою діяльністю як з боку органів влади, так і з боку суб’єктів підприємництва, – наголосив голова ради Олександр Головко.

За підсумками засідання членами регіональної ради підприємців прийняли рішення підготувати звернення до депутатів Верховної Ради України та листи до Кабінету Міністрів України стосовно відкликання проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг» (реєстраційний № 7142 від 27.09.2017).

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць