Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область має перспективи цього року відновити зовнішньоекономічну діяльність до докризового рівня

16 лютого 2018 - 11:48

У 2017 році експорт товарів  виробників Запорізької області склав  2980,9 млн. дол. США, імпорт – 1325 млн. дол. Порівняно з 2016 роком експорт збільшився на 30% (на 688,1 млн. дол.), імпорт – на 32,7% (на 326,5 млн. дол.).

Товарообіг склав 4305,9 млн. дол. США і перевищив показники 2016 і 2015 років. Позитивне сальдо становило 1655,9 млн. дол. (у 2016 р. також позитивне – 1294,4 млн. дол.).
Коефіцієнт покриття експортом імпорту  -  2,25 (у 2016 р. – 2,3).

Таким чином, Запорізька область є експортоорієнтованою та забезпечує притоки іноземної валюти  до  України.

Зростання експорту на 30% є сигналом відновлення економічної активності підприємств регіону та позитивної ринкової кон'юнктури на ринках товарів, які виробляються в Запорізькій області.
Разом з цим, переважаючі темпи зростання імпорту можуть свідчити про наміри підприємств розширювати виробництво за рахунок імпортованих ресурсів.
У 2017 році Запорізька область підтвердила свій статус регіону, який  формує  експортний потенціал України. Підприємства регіону забезпечили 6,89% експорту України (проти 6,3% у 2016 році) та 4,64% імпорту  (проти 4,34% у 2016 році).

Зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами із 152 країн світу.
У  2017 році до держав ЄС було спрямовано 29% експорту Запорізької області. Разом з цим, частка Російської Федерації в експорті підприємств  області становить 17%.
Зміна розподілу експорту відбулася через зниження експортних поставок до РФ на 3,1% (у порівнянні з 2016 роком) та одночасне збільшення експорту до держав-членів ЄС на  26,7%.

Слід також відзначити факт нарощування підприємствами регіону присутності  на нових ринках через зниження можливостей реалізації товарів у РФ.

Водночас, наявні торговельно-господарські зв'язки підприємств області з підприємствами Російської Федерації все ще  створюють значний вплив на географічну структуру імпорту товарів. Частка РФ в імпорті становить більше третини (в основному через імпорт сировинних ресурсів).

Товарна структура експорту товарів у 2017 році підтверджує статус Запорізької області  як промислового регіону України.

Основу експорту складає торгівля недорогоцінними металами (переважно продукцією чорної металургії), яка займає майже 57% загального обсягу. Це свідчить про відносно низький рівень доданої вартості у експорті  регіону.
Тоді як продукція категорії машини, обладнання та механізми  становить 18,6%. Зростання експорту цієї категорії за рік склало майже 42%, що свідчить про поступовий перехід до експорту високотехнологічної продукції.

У структурі імпорту переважають мінеральні продукти (37,9%) для промислового комплексу регіону, а також машини,  обладнання та механізми (19,7%).

Аналіз зовнішньої торгівлі товарами Запорізької області у  2017 році свідчить про відновлення зовнішньоекономічної діяльності підприємств регіону. Показники товарообігу після пандіння у 2014-2016 роках продемонстрували  тенденції до зростання та мають перспективи  відновитися до  докризового рівня вже у 2018 році.
Наочною є зміна географії зовнішньої торгівлі та переорієнтація підприємств області з традиційних зв'язків з  Російською Федерацією до торгівлі  з  Європейським Союзом, Азією та Близьким  Сходом.
Товарна структура свідчить про промислове спрямування експорту та наявність потенціалу до нарощування продажів машин та обладнання.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області