Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі фермери виводять тепличне господарство на новий сучасний рівень

16 лютого 2018 - 14:31

Запорізькі фермери виводять тепличне господарство на новий сучасний рівень

У культурно-діловому центрі «Молодіжний» м. Енергодар відбулася конференція-виставка «Сучасне тепличне господарство 2018», організована інформаційною компанією «Інфоіндустрія» у партнерстві з Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP, який реалізується асоціацією MEDA за фінансової підтримки Канади, а також за підтримки Запорізької обласної державної адміністрації. У її роботі  взяв участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький.

Розвиток та оптимізація тепличного виробництва в Україні - одне з провідних завдань проекту UHBDP. Виставка та конференція були присвячені асортименту продукції для агровиробників-тепличників, розумним оптимальним технологіям, системам управління якістю продукції та новітніми методами профілактики рослин від захворювань для успішного господарювання.

- Запорізька область  входить до числа регіонів України, які складають основу її індустріального та аграрного потенціалу. Протягом останніх п'яти років аграрії отримують врожаї зернових і зернобобових культур на рівні 2,5 - 2,9 млн. тонн, овочевих – понад 350 тис. тонн. Серед регіонів України за валовим збором зернових і зернобобових культур у 2017 році область посіла 8 місце (по валовому збору пшениці 3 місце), овочевих культур – 9 місце (по закритому ґрунту – 1 місце). В області вирощується  93 % валового збору овочевих культур господарствами населення та дрібними фермерськими господарствами, які все ще залишаються від'єднаними від організованих ринків. У середньому одне приватне господарство в період дозрівання раз у два дні збирає 500-1000 кг овочів. Незважаючи на досягнення та сучасний стан,  галузь потребує вирішення цілого блоку проблемних питань для забезпечення сталого розвитку. В першу чергу,  це безсистемна реалізація виробленої продукції; відсутність коопераційних зв'язків між виробниками; відсутність консолідації товарних партій, інтегрованих систем «виробництво-сортування-пакування-охолодження-відвантаження»; невідповідність виробленої продукції нормам і вимогам безпеки і якості харчових продуктів. Ці та інші проблеми протягом 10 років нашим аграріям допомагає розв’язувати   Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва. Сподіваємося, що аграрії області за їх допомогою зможуть отримати відповіді на проблемні питання, - зазначив у своєму виступі Олександр Ясинецький.

У рамках конференції були розглянуті теми: вирощування прибуткових культур, які не вимагають надмірного поливу; інноваційні технології, які є простими у використанні та полегшують працю, зокрема - сонячні теплиці траншейного типу, сітчасті теплиці, крапельний полив; облік витрат, доходів та агроподатків для фермера; ринки збуту; насіння, захисту, живлення.

Фермери шукають шляхи підвищення врожайності, покращення якості та товарного вигляду продукції. За словами фахівців, вирощувати овочі по-старому, у відкритому ґрунті, на сьогодні є малоефективним, а в класичних теплицях - дорого. Учасників конференції ознайомили з новим і досить ефективним напрямком - вирощування овочів у відкритому ґрунті, але захищеному спеціальною сіткою.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн