Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада посилює боротьбу з нелегальними перевізниками

13 березня 2018 - 12:41

Стан дотримання законодавства в організації пасажирських перевезень обговорили учасники наради, яку провів  голова облдержадміністрації Костянтин Бриль із заступниками, керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації та її апарату.

Доповів з цього питання директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Андрій Антонов, особливо виділивши діяльність нелегального перевізника «БАС ТУР», що діє на території Запорізької області.

- Облдержадміністрація як організатор внутрішньообласних перевезень стурбована зростанням скарг на роботу пасажирських перевізників-нелегалів групи «БАС ТУР». Почалася діяльність групи «БАС ТУР» зі створення таких суб'єктів господарювання  як ТОВ «Бас-Тур», ТОВ «Запоріжбастранс». Маскуючись під «туристичні послуги», «нерегулярні перевезення», «регулярні спеціальні перевезення», компанія за фактом виконує значні обсяги регулярних пасажирських перевезень у напрямку Дніпра, Мелітополя, Енергодара, Дніпрорудного, а також курортів Кирилівки, Бердянська, Приморська, Новокостянтинівки, Генічеська. Проте договорів на регулярні перевезення у фірми немає. За неофіційними джерелами, маючи близько сотні машин, компанія за день нелегально перевозить понад дві тисячі пасажирів і заробляє більше 130 тис. грн. на день та близько 4 млн. грн. на місяць. А влітку під час курортного сезону обороти подвоюються.
Ця виручка проходить повз бюджет. Компанія дозволяє собі працювати «в чорну», приховуючи доходи, не брати участь у конкурсах, не вирішувати належним чином питання безпеки і страховки пасажирів, здійснювати перевезення на далекі відстані в мікроавтобусах усупереч вимогам безпеки. Це несе загрозу життю та здоров’ю пасажирів, - повідомив Андрій Антонов.

Управлінням Укртрансбезпеки за період з 2014 року щодо ТОВ «Запоріжбастранс» і ТОВ «Бас-Тур» прийнято 262 постанови про застосування адміністративно-господарських штрафів на загальну суму понад 380 тис. грн. Постанови порушниками добровільно не виконувалися, тому матеріали направлялися до Дніпровського відділу державної виконавчої служби м. Запоріжжя ГТУ юстиції в Запорізькій області для примусового виконання. Але виконавча служба не в змозі забезпечити сплату штрафів порушниками, посилаючись на неможливість установити майно суб'єктів господарювання.
Крім цього, співробітниками Управління захисту економіки ГУ Національної поліції в Запорізькій області  в 2017 році складалися протоколи  про адміністративні правопорушення (порушення порядку здійснення господарської діяльності) по відношенню до представників перевізників групи «БАС ТУР», які в судах були оскаржені.
У 2018 році був складений ще один протокол, який зараз розглядається у Василівському районному суді.
З урахуванням збитків державі і суспільству, який наносять ТОВ «БАС ТУР» та ТОВ «Запоріжбастранс», за ініціативою облдержадміністрації у 2017 році Державна служба України з безпеки на транспорті прийняла рішення про позбавлення суб'єктів господарювання ліцензій на пасажирські перевезення. Але це не завадило їм продовжити свою незаконну діяльність.

- Нами були помічені численні приклади цинічного невиконання обов’язків з боку перевізника. І кількість скарг постійно зростає. Не зрозуміло, чому директори фірм-порушників ігнорують протоколи та продовжують працювати у «тіні», при цьому заробляючи мільйони. Їх діяльність та прибутки обходять закон. Проте, я наголошую, що в Запорізькій області нелегальних перевезень не буде. Тож нині необхідно підготувати листи до Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, Управління захисту економіки, Управління СБУ, Головного управління ДФС у Запорізькій області та Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України щодо систематичного порушення вимог законодавства ТОВ «БАС ТУР» та ТОВ «Запоріжбастранс». Треба також  активізувати роботу мобільної робочої групи з питань боротьби з нелегальними перевезеннями автотранспортом спільно з правоохоронними та контролюючими органами, - дав доручення голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів