Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Вважаю за потрібне перейняти позитивний досвід міста Дніпро у боротьбі з нелегальними пунктами приймання металобрухту»

13 березня 2018 - 13:43

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів. Серед питань порядку денного увагу було приділено проблемі незаконного обігу металобрухту.

- Це питання винесено  через ситуацію, яка склалася цими вихідними в Бердянську.  «Мисливці за металом» почали знімати мідні труби з системи подачі кисню до пологового будинку, тим самим поставивши вночі під загрозу життя немовлят та породіль. Завдяки злагодженим діям медперсоналу лиха не сталося. Проте мене дуже стурбувала ця цинічна подія. Тож вважаю за потрібне перейняти позитивний досвід міста Дніпро у боротьбі з нелегальними пунктами приймання металобрухту, – підкреслив Костянтин Бриль.

Як доповів директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Андрій Антонов, загрозливою для області залишається ситуація, пов'язана зі зростанням тіньового обігу брухту. Збільшилася кількість випадків зловмисного пошкодження,  порушення майна і обладнання ПАТ «Укртелеком», ПАТ «Запоріжжяобленерго», Запорізької дирекції залізничних перевезень, ЗКП МЕТ «Запоріжелектротранс». Так, умисне пошкодження кабельних ліній ПАТ «Укртелеком» призводить до порушення роботи систем зв'язку органів влади і управління, правоохоронних органів, екстрених служб, підприємств життєзабезпечення в регіоні, без стаціонарного виду зв'язку залишаються жителі області. Без послуг зв'язку та Інтернету в області зараз залишається майже 52 тисячі абонентів. Викрадення трансформаторного обладнання, дротів і кабелів ліній зв'язку призводить до порушення безперебійного постачання електроенергією споживачів.

У  ПАТ «Укрзалізниця» в 2017 році зафіксовано 5814 випадків розкрадань. Загалом завдано збитків на суму 54,4 млн. грн. Воєнізована охорона «Укрзалізниці» протягом минулого року затримала більше 1150 зловмисників. Украй критичною склалася ситуація на території Дніпропетровської і Запорізької областей, що пов'язано з великою кількістю випадків розкрадання сторонніми особами пристроїв залізничної автоматики. Найчастіше зловмисники затримуються службами безпеки ПАТ «Укртелеком», ПАТ «Запоріжжяобленерго», Запорізької дирекції залізничних перевезень регіональної філії «Придніпровська залізниця», ЗКП МЕТ «Запоріжелектротранс», яких передають у руки співробітників правоохоронних органів.

Як наголосив Андрій Антонов, одним із методів боротьби з крадіжками металу є посилення контролю за роботою приймальних пунктів металобрухту. Облдержадміністрацією здійснюється моніторинг цих пунктів, однак на законодавчому рівні відсутні реальні важелі впливу. Інформація про виявлені порушення направляється в Мінекономрозвитку та до правоохоронних органів. За наявною інформацією, в області діють близько 150 майданчиків приймання металобрухту. Із них отримали акти обстеження облдержадміністрації лише 47 суб'єктів господарювання. Разом з тим, за оцінками експертів ринку, в області діють не менше 500 точок приймання брухту.

За підсумками розгляду питання Костянтин Бриль надав протокольне доручення Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ОДА терміново підготувати звернення до Головного управління Національної поліції у Запорізькій області щодо посилення роботи стосовно закриття нелегальних пунктів приймання металобрухту на території області.

- Ми самі бачимо та відчуваємо на собі результати діяльності «металістів». Це - відключення Інтернет та телефонного зв’язку. Причому іноді люди залишаються взагалі без можливості звернутися по допомогу. Все це можливе через роботу нелегальних пунктів приймання металобрухту. І це відбувається «під боком» правоохоронних та контролюючих органів. Тому ми маємо не просто посилити нашу роботу, а й спільно з містами обласного підпорядкування, об’єднаними громадами та райдержадміністраціями розглянути можливість демонтажу незаконних пунктів приймання металобрухту. Для цього потрібен щомісячний моніторинг, який включатиме дані про кількість наявних та кількість ліквідованих незаконних металоприймальних пунктів, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика