Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Досвід Запоріжжя зі створення інклюзивно-ресурсних центрів поширюється регіонами України

14 березня 2018 - 13:27

У Запорізькому навчально-реабілітаційному центрі «Джерело» розпочався тренінг Благодійного Фонду Порошенка для освітян з Волинської, Сумської та Хмельницької областей з питань особливостей функціонування інклюзивно-ресурсних центрів. Запорізькі фахівці поширюють власний досвід зі створення інклюзивного середовища.

В урочистому відкритті заходу взяв участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

- Наше завдання - сформувати методологічну систему функціонування інклюзивної освіти. Головне - змінити ставлення людей і дати можливість працювати людям з особливими потребами. Питання полягає не лише в тому, щоб побудувати, а в тому, щоб усе працювало. Цей проект для нас неймовірно важливий, ще два роки тому ніхто не вірив, що нам вдасться. Всі звикли: що б дружини президентів не починали - все не відбувається. У випадку Марини Анатоліївни все по-інакшому. Вона бере аркуш і записує, що нам потрібно зробити, як правильно це впроваджувати. Бажаю вам успіхів і в цьому навчанні, і в тій справі, якій ви присвячуєте життя, - зазначив Едуард Гугнін.

За досвідом до Запоріжжя педагоги з інших регіонів їдуть не вперше. У лютому перший тренінг було проведено для освітян Закарпатської, Чернігівської та Черкаської областей.

 Як відомо, Запорізький регіон був обраний пілотним для впровадження проекту інклюзивного навчання у рамках реалізації всеукраїнського науково-педагогічного експерименту Благодійного Фонду Порошенка та Міністерства освіти і науки України. У Запорізькій області заплановано створення 29 інклюзивно-ресурсних центрів, уже прийнято 25 рішень щодо їх створення, 11 центрів уже працюють.

Як повідомила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації  Тетяна Озерова, у 2016-17 навчальних роках в області у 47 школах було упроваджено інклюзивну форму навчання (в порівнянні з чотирма в 2015 р.). А це 78 класів, 154 учні з особливими освітніми потребами та 12 закладів дошкільної освіти (15 груп, 45 дітей). Цього року  кількість шкіл з інклюзивною освітою збільшилася до 121 (395 учнів з особливими освітніми потребами), а кількість садочків - до 27 (95 дітей).

Тренінг для освітян з питань особливостей функціонування інклюзивно-ресурсних центрів триватиме три дні.

Наступний відбудеться у квітні для освітян з інших регіонів. За планом  такі тренінги триватимуть до листопада. За цей час з досвідом запорізьких освітян мають ознайомитися їх колеги з усіх регіонів України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни