Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Визначено покроковий алгоритм придбання лінійного прискорювача для онкодиспансеру

15 березня 2018 - 16:29

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання робочої групи щодо створення стратегії боротьби з онкологічними захворюваннями в Запорізький області.

Костянтин Бриль нагадав, що під час зустрічі з лідером Радикальної партії Олегом Ляшком було досягнуто домовленості щодо акумулювання коштів на придбання лінійного прискорювача для проведення променевої терапії для КП «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» ЗОР. Проте представники влади регіону планують звернутись ще до восьми нардепів з проханням підтримати цей захід.

- Це дуже гостра проблема для Запорізького регіону. За офіційними даними, у нас понад 48 тисяч онкохворих, які потребують негайної допомоги. Тим паче, лінійній прискорювач потрібен на ранній стадії діагностики та під час подальшого лікування, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

У ході спілкування депутат Запорізької обласної ради Юрій Ружин наголосив, що це не єдина компанія, пропозицію  якої буде розглянуто.

Як зазначила директор української фірми, офіційного представника компанії ELEKTA Алла Шептицька, їх фахівці вже мають досвід реалізації подібних заходів у Чернігові, Дніпрі та Рівному. Фірма допомагає у встановленні і налагодженні обладнання та надає гарантії  роботи впродовж року з моменту прийняття першого пацієнта. Загалом протягом року один лінійний прискорювач обслуговує до 900 пацієнтів. Тому варто будувати комплекс з можливістю доукомплектації.

За словами директора Департаменту охорони здоров'я ОДА Вікторії Клименко, насамперед потрібно розробити чітке медичне завдання. Загалом для встановлення лінійного прискорювача для проведення променевої терапії на базі Запорізького обласного  онкологічного диспансера потрібно збудувати спеціальний комплекс з бункером (бажано розрахований на два апарати), а вже потім встановлювати обладнання.

У свою чергу, депутат  обласної ради Ярослав Криль наголосив, що 22 березня депутати облради готові виділити кошти зі своїх фондів на розробку проектно-кошторисної документації та початок будівництва самого корпусу.

Підбиваючи підсумки, Костянтин Бриль підкреслив, що під час проектування слід прорахувати всі можливі ризики на кожному з етапів – розробки медичних завдань, проектування, будівництва бункера та  встановлення обладнання. Тому й було створено спеціальну робочу групу, члени якої пропишуть завдання по кожному напрямку.

- Процес створення технічної документації може зайняти до трьох місяців. Що стосується фінансування, то вже в квітні будуть розподілятися кошти соцекономрозвитку територій з фондів народних депутатів України. І зрозумівши, якою сумою нам зможуть допомогти нардепи, ми порівну розподілимо залишки між бюджетами області та міста. Звернемося також і до міст обласного підпорядкування. Подібний проект реалізований у Чернігівській області і коштував близько 90 мільйонів гривень. Саме його ми хочемо взяти за основу. Хочу наголосити, що реалізація проекту відбулася досить швидко саме завдяки об’єднанню зусиль, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров