Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відкрили меморіальну дошку Герою України В’ячеславу Чорноволу

24 березня 2018 - 13:53

Сьогодні у Запоріжжі урочисто відкрили першу в області меморіальну дошку видатному громадському та політичному діячу, Герою України, Голові Народного Руху України В’ячеславу Чорноволу.

Зі словами вдячності до присутніх звернувся заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, який впевнений, що ім’я великого патріота пам’ятають в усіх куточках України.

- Відкриття першої дошки в області є знаковою та важливою подією для нашого Запорізького краю. Вшанування такої видатної людини, Героя України, який зробив усе задля Незалежної України, безперечно важливо для нас. Тож ми віддаймо глибоку шану цій великій людині, вшановуємо його світлу пам’ять, - зазначив Едуард Гугнін.

Меморіальну дошку встановили за ініціативи ветеранів Народного Руху України, обласної влади та народного депутата України Ігоря Артюшенка. Дошка розташована у самому центрі міста Запоріжжя – на будівлі кінотеатру «Байда», адже саме тут перебував В’ячеслав Максимович у 1999 році. Тоді він брав участь в установчій конференції обласного Руху та зустрічався з запоріжцями у стінах саме цієї будівлі. Також в різні роки він неодноразово відвідував нашу область: під час урочистостей до 500-річчя запорозького козацтва, вітав переможців фестивалю «Червона рута», напередодні доленосного референдуму про Незалежність,

Звертаючись до присутніх, народний депутат України Ігор Артюшенко згадав слова великого політика «Україна починається з тебе».

- Ці рядки були головним сенсом життя Чорновола, і саме таку цінність він хотів донести до кожного з нас. Те, якою є Україна залежить від нас самих. Крізь сотні років боротьби, нарешті, зараз ми маємо Незалежну Україну. Світла пам’ять В’ячеславу Чорноволу, - наголосив народний депутат.

Право урочисто відкрити меморіальну дошку надали керівникам запорізьких осередків Народного Руху України у 1990-2000-х роках Ларисі Фісоченко та Костянтину Лямцеву та очільнику «Молодої Просвіти» Олексію Мосейко.

Зазначимо, що перший пам'ятник видатному українцю відкрито 22 грудня 2002 року в Золочеві. Минулий рік, з нагоди 80-річчя від дня народження видатного українського політика, багатьма областями був проголошений роком В'ячеслава Чорновола. Була відкрита меморіальна дошка на будівлі центрального офісу Народного руху України. По всій Україні існують вулиці, площі, сквери імені Чорновола, у десятках міст відкривають погруддя, меморіальні дошки та монументи митця, багатьом школам та вищим навчальним закладам присвоєно ім’я відомого політичного діяча. На сьогодні вже відкрито його кабінет-музей та працює Фонд імені В’ячеслава Чорновола.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області