Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мелітопольці відзначать ювілей Кримського походу Болбочана

16 квітня 2018 - 09:41

До сторіччя подій «Української весни» 1918 року в Мелітопольському краєзнавчому музеї відбулася нарада, присвячена увічненню пам’яті про Кримський похід полковника армії Української Народної Республіки Петра Болбочана.

Після звільнення Олександрівська у квітні 1918 року українські підрозділи прямували на Південь. Вони наступали потужними силами: 7 тис. вояків, два  бронепотяги, кінно-гірський артилерійський дивізіон, три польових та гаубична батареї, бронеавтомобільний дивізіон та інженерний курінь. Ключем до Криму був Мелітополь, де тримала оборону армія маріонеткової Кримської РСР. Проте під тиском українців та білогвардійських загонів Дроздова, що просувалися на Схід, червоні залишили місто.  Комендантом станції "Мелітополь" було призначено Бориса Давидіва (майбутній письменник та мовознавець Борис Антоненко-Давидович). Після короткого перепочинку сили Болбочана рушили вперед та вже за кілька днів очистили Крим від російських окупантів. Разом з тим, наприкінці квітня через непорозуміння з німецькими союзниками українські війська змушені були відійти з півострова. За спогадами військового міністра УНР Всеволода Петріва, кілька тижнів вони стояли на околицях Мелітополя.

За словами заступника директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександра  Зубченка, на згадку про ті події буде встановлено інформаційні дошки на будівлі приміського вокзалу станції «Мелітополь», у селах Ромашки та Полянівка Мелітопольського району та у сел. Якимівка. У с. Радивонівка увічнять пам’ять про ліквідацію українськими солдатами небезпечної банди, що кілька років тероризувала місцевих жителів.

Ініціативу обласної науково-редакційної групи «Місця пам’яті Української революції» підтримали місцеві фахівці. Завідувач кафедри історії України Мелітопольського державного педагогічного університету Олександр Ситник акцентував увагу на важливості правдивого вивчення свого минулого для збереження національної ідентичності. Кандидат історичних наук Віктор Гудзь запропонував установити в Мелітополі пам’ятні знаки на честь Петра Болбочана та видатного теоретика українського націоналізму, уродженця міста Дмитра Донцова. Краєзнавець Валерій Сакун розповів про місцеве управління часів Гетьманату, взаємодію міської управи та військової комендатури, соціальне та економічне життя Мелітопольщини  сто років  тому.

Відповідно до методичних рекомендацій Українського інституту національної пам’яті до кінця 2021 пам’ятні об’єкти, присвячені революційним подіям 1917-1921 років, селянському повстанському руху, народному спротиву комуністичному режиму мають з’явитися в усіх містах та районах області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств