Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відкрито першу меморіальну дошку на честь Української революції

16 квітня 2018 - 11:39

У Запоріжжі розпочалися урочистості з нагоди сторіччя звільнення міста від більшовиків у квітні 1918 року. У їх рамках на будівлі залізничного вокзалу «Запоріжжя – 1» урочисто відбулося  відкриття меморіальної дошки на честь Українських січових стрільців за участю представників обласної влади, громадськості, молоді, військовослужбовців та гостей міста.

Довгі роки правда про ті події заборонялася комуністичним режимом. 15 квітня 1918 року ввечері загін січових стрільців під командуванням сотника Микитки висадився з пароплава в районі нинішнього Південного мікрорайону. Частина з них намагалася блокувати залізничний шлях на Мелітополь, а 3-тя сотня під керівництвом Голинського рушила на штурм вокзалу. Сили були нерівні - понад 5 тисяч більшовиків проти 350 українців. Проте завдяки раптовості та вмілій тактиці окупантам було завдано значних втрат, у ворога розпочалася паніка.  Але до ранку 16 квітня більшовики зуміли перегрупуватися та перейшли у контрнаступ. Січові стрільці у запеклому бою знищили понад 400 загарбників і організовано відійшли до пароплава.

У битві за вокзал загинув стрілець Ярема, якого поховали на високій козацькій могилі у с. Біленьке. Віддати шану герою прийшли тисячі селян, просвітянський хор співав національний гімн, лунав військовий салют. Уже за кілька годин червоні втекли з Олександрівська під тиском частин полковника армії УНР Петра Болбочана.

Про ці сторінки історії учасникам мітингу нагадав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, наголосивши, що завдяки співпраці влади, громадськості та істориків-ентузіастів ми  дізнаємося правду про героїчне минуле Запоріжжя. «Події Української революції 1917-1921 років на нашій землі переконливо свідчать, що, як і в інших регіонах, тут тривало національне відродження, формувалися державні інститути, а люди вболівали за перемогу  української справи, масово записувалися до перших військових підрозділів, самотужки забезпечували вояків всім необхідним».

Право урочисто відкрити меморіальну дошку було надано керівнику громадської організації «Вільні люди» Дмитру Харькову, кандидату історичних наук, досліднику «»Української весни» Юрію Щуру, депутату міської ради Геннадію Васильчуку та гостям нашого міста, які прибули потягом  «Труханівська січ».

Освячення дошки провели представники релігійних конфесій, пам'ять  загиблих борців за волю України вшанували хвилиною мовчання.

У планах обласної влади - до кінця 2021 року гідно увічнити пам’ять про події Української революції на нашій землі, встановивши 11 меморіальних та інформаційних дошок у різних районах та містах області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей