Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Учасники потягу «Труханівська січ» вшановують запорізьких героїв

16 квітня 2018 - 14:37

До Запоріжжя вчетверте завітав потяг єднання України «Труханівська січ». Цей проект започатковано навесні 2016 року за ініціативи громадської організації «Коло медіа» та за підтримки Президента України.  Нинішній, дванадцятий потяг, присвячено вшануванню подій Української революції 1917-1921 років та сучасних захисників нашої державності.

На залізничному вокзалі «Запоріжжя-1» учасників «Труханівської січі» зустріли батько Героя України Сергія Синенка Петро Синенко, посадовці, громадські активісти, учні дитячої музичної школи № 5.  

Заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко передав гостям вітання від керівництва області, наголосив, що запоріжці зробили значний внесок у відродження української державності на початку минулого сторіччя, нагадав про історичні постаті Дмитра Донцова, Олександра Вишнівського, Марка Безручка, Гаврила Гордієнка. Їх подвиг повторили тисячі запорізьких добровольців у 2014-2015 роках у зоні проведення антитерористичної операції.

«Труханівці»  побували у Класичному приватному університеті, де вшанували пам’ять Героя України, Героя Небесної Сотні Василя Сергієнка (1956-2014), який закінчив тут аспірантуру за фахом «соціологія».  Гостям розповіли, що Василь Сергієнко значну частину життя провів у Запоріжжі, працював журналістом, займався громадською та науковою діяльністю, залишив багату поетичну спадщину. Останні роки життя він проживав у м.Корсунь-Шевченківський, де доглядав стареньку матусю, вів антикорупційні розслідування, брав активну участь у Революції Гідності. Василя Миколайовича підступно викрали та вбили бандити, пов’язані з одним із черкаських підприємців. Наразі злочинців та організатора затримано, триває суд. Своїми спогадами про батька поділилася його донька Вікторія. Учасники зустрічі також ушанували пам'ять воїна 93-ої окремої механізованої бригади Михайла Гончаренка, який героїчно загинув у зоні проведення АТО. До меморіальної дошки Герою запорізька молодь та гості міста поклали власноруч виготовлені червоні маки.

Учасники потягу віддали данину пам’яті і Герою України Сергію Синенку (1978-2014), меморіальну дошку якому встановлено на однойменній вулиці. З перших днів Сергій підтримав народну революцію, постійно бував на Євромайдані в Києві. 26 січня 2014 року під часу великого мітингу в Запоріжжі він допомагав протестувальникам, підвозив сіль та дрова. За два тижні Сергія Синенка заживо спалили у власному авто поблизу с. Червоний Яр Запорізького району. Вбивць і досі не знайдено.

У рамках подальшої програми перебування в Запоріжжі молодь та студенти з різних регіонів України планують  відвідати військову частину 3029 Національної гвардії України, а також взяти участь у турнірі з гри «Сто років боротьби. Українська революція 1917-1921 років».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області