Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Хортиці закладено нову дубову алею

16 квітня 2018 - 15:21

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль взяв участь у висадці дерев на базі майбутнього меморіального комплексу «Священний Хортицький дуб». Захід відбувся в районі балки Шанцевої біля 100-річного дуба.

Його організаторами виступили  Національний заповідник «Хортиця», Спілка краєзнавців України, меценати Андрій Авдєєнко та Максим Дрозденко. До заходу також долучилися почесні гості народний депутат України Сергій Мельничук, депутат обласної ради Юрій Ружин та художник-монументаліст Анатолій Гайдамака.

Під час закладання дубової алеї біля 100-річного дуба Костянтин Бриль наголосив на тому, що запоріжці пишаються сакральними місцями Хортиці. Адже в нації, яка не пам’ятає минулого,  нема майбутнього.

- Кожен чоловік має залишити пам’ять по собі. І висаджені дерева є гарним символом. Починаючи зі своєї родини і в усій країні ми маємо йти до того, щоб пам’ятати важливі для нашого народу символи. Сьогодні ми залишимо згадку нашим нащадкам. Вважаю, що ми маємо не цуратися своєї історії, а тільки її примножувати. І тоді нашу країну ніхто не завоює і ми будемо вільними, так само, як і наші пращури, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Учасники заходу також ознайомилися з проектом меморіального комплексу. За даними істориків, дуби на Хортиці були священними деревами. Зокрема, перша письмова згадка про острів, пов’язана з цим деревом, у праці хрещеного батька княгині Ольги візантійського імператора Костянтина Багрянородного. Дослідник козаччини Дмитро Явороницький також згадує про священний дуб, але вже козацьких часів. Про святий козацький дуб згадував і наш земляк Яків Новицький. Нині біля балки Шанцевої навпроти пам’ятника Святославу Хороброму росте могутній столітній дуб – нащадок дубів, що росли на острові в часи Київської Русі. Він є прямим нагадуванням про непересічну роль Хортиці в історії нашого народу та може стати цікавим і популярним меморіально-туристичним об’єктом.

Тож запоріжцями було прийнято рішення саме на цьому місці створити меморіальний комплекс «Священний Хортицький дуб». Задля збереження пам’яті  та поширення інформації про сакральну роль Хортиці для українців у часи середньовіччя, в козацькі часи і в сучасній Українській державі. А також акцентувати увагу суспільства на острові Хортиця як одному із центрів формування слов’янського етнокультурного комплексу.

Почесні гості висадили перші дерева на базі майбутнього меморіального комплексу «Священний Хортицький дуб».

Під час заходу голова облдержадміністрації Костянтин Бриль вручив почесні відзнаки: медаль «За розвиток Запорізького краю»; орден «За заслуги перед Запорізьким краєм» та почесні грамоти.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області