Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Території області готуються до відзначення Дня Перемоги над нацизмом

18 квітня 2018 - 09:13

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації затверджено План обласних заходів щодо відзначення у 2018 році Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня пам’яті та примирення.

Місцевим органам влади доручено забезпечити організацію та проведення протягом 7 – 9 травня урочистих і меморіальних заходів:  покладання квітів до пам’ятників, пам’ятних знаків та місць поховання воїнів-визволителів, жертв війни, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних під час війни, мітингів-реквіємів, вечорів скорботи за участю керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, представників громадськості, волонтерського руху, ветеранів війни, учасників українського визвольного руху, жертв нацистських переслідувань, учасників антитерористичної операції.

У навчальних закладах та військових частинах передбачено проведення тематичних бесід, інформаційних годин, лекцій, засідань за круглими столами, диспутів, конкурсів науково-дослідних робіт, присвячених ролі Українського народу в Другій світовій війні, наступності різних поколінь захисників України,.

На заклади культури покладено організацію проведення тематичних культурно-мистецьких заходів, концертів та вистав для ветеранів війни та нинішніх захисників Вітчизни, присвячених пам’ятним датам історичних подій Другої світової війни.

Релігійним громадам запропоновано провести панахиди за загиблими у Другій світовій війні та молебні за захисників Вітчизни.

У рамках підготовки на місцях мають вжити додаткових заходів щодо поліпшення соціального захисту ветеранів війни, учасників українського визвольного руху часів Другої світової війни, жертв нацистських переслідувань, сімей загиблих (померлих) воїнів, забезпечення надання їм матеріальної підтримки.

Особливу увагу слід приділити відвідуванню ветеранів війни, що перебувають у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричних пансіонатах, стаціонарних відділеннях територіальних центрів,  сприяти своєчасному наданню їм необхідної матеріальної, фінансової, організаційної та іншої допомоги.

Місцевим органам влади доручено забезпечити ветеранів Другої світової війни кваліфікованою медичною допомогою, організувати медичний та санітарно-епідеміологічний супровід у місцях проведення заходів з нагоди Дня Перемоги, Дня пам’яті та примирення.   

На місцях також мають забезпечити упорядкування військових поховань, ремонт та реставрацію меморіалів, пам'ятників, обелісків, пам'ятних знаків полеглим у Другій світовій війні, сприяти громадським організаціям у проведенні науково-дослідної та пошукової роботи щодо встановлення імен загиблих і зниклих безвісти у роки Другої світової війни, увічнення їх пам’яті.

Головному управлінню Національної поліції в Запорізькій області рекомендовано вжити заходів для запобігання актам вандалізму та руйнування військових меморіалів, пам'ятників, місць поховань солдатів та мирних жителів, які загинули у Другій світовій війні, торгівлі військовими нагородами часів Другої світової війни, охорони громадського порядку в місцях проведення масових заходів.   

З нагоди Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні на території області відбудеться молодіжний велопробіг під гаслом «Ніколи знову».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни