Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі увічнили пам’ять про перших добровольців та волонтерів

18 квітня 2018 - 14:25

З нагоди сторіччя «Української весни» на будівлі поліклініки військового госпіталю (вул. Військкоматська, 3) відбулося урочисте відкриття інформаційної дошки на честь воїнів Другої Самокатної сотні Запорізького пішого полку армії Української Народної Республіки. Вшанувати пам’ять борців за свободу прийшли представники обласної та міської влади, учні та курсанти, військовослужбовці Національної гвардії України.

Сто років тому в цьому будинку розташовувалася чоловіча гімназія. Після звільнення Олександрівська від більшовиків у квітні 1918 року  у стінах рідної школи 150 юнаків записалися до лав Українського війська. До них приєднувалися студенти реальних училищ та молоді робітники. Організатором першого добровольчого підрозділу став досвідчений військовий сотник Ширяй. Логістики у молодій армії ще не було, все робилося на ентузіазмі місцевих жителів. Вони  захисників годували, одягали, забезпечували амуніцією, діставали з горищ гвинтівки, набої, гранати, холодну зброю. Вже незабаром у них на озброєнні було 14 велосипедів та 14 кулеметів. Для того часу це була серйозна військова одиниця для бойових дій у місті.

 Заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив на важливості відродження правди про життя Запоріжжя за часів Української революції та людей, які творили українську історію нашого міста. «За сто років все повторилося – понад 2 тисячі наших земляків добровольцями пішли на фронт, десятки тисяч запорізьких волонтерів забезпечували передову всім необхідним. Пам’ять про подвиг оборонців Української державності надихає на перемогу наших воїнів на Сході», - наголосив посадовець.

Право урочисто відкрити пам’ятну дошку надали історику,  досліднику подій Української революції Юрію Щуру, керівнику групи «Волонтерські вареники ЗП» Надії Мороз, воїну – «кіборгу», депутату Запорізької міської ради В’ячеславу Зайцеву, заступнику начальника військового госпіталю Олександру Тяпкіну та вихованцям обласного ліцею «Захисник».

Олександрівський район багатий на пам’ятні місця про події 1917-1921 років. Після завершення капітальних ремонтів інформаційні дошки планується встановити на будинку Бадовського (нині – студентська поліклініка) та будинку Ліщинського (пр. Соборний, 43), де стояли гайдамацькі залоги, формувалися повстанські підрозділи та точилися жорстокі бої з більшовиками.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика