Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області створюється спроможна мережа надання первинної медичної допомоги

19 квітня 2018 - 08:50

Медичною радою реформ, яка опікується розвитком систем охорони здоров’я у сільській місцевості, розроблено та представлено Міністерству охорони здоров’я України проект плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги у Запорізькій області.

За повідомленням Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, проектом плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги в області передбачено функціонування 22 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 48 амбулаторій групової практики, 95 амбулаторій моно-практики, 208 пунктів здоров’я, шести фельдшерсько-акушерських пунктів та 31 фельдшерського пункту.

Наразі у Запорізькій області створено п’ять госпітальних округів: Запорізький, Бердянський, Мелітопольський, Пологівський та Василівський, до яких входять і об’єднані територіальні громади. За ініціативою Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації проведено перші засідання госпітальних рад усіх п’яти округів області, на яких обрано голів. Наразі госпітальні ради зосередили свою роботу на розробленні планів перспективного розвитку округів на п’ять років з визначенням лікарень інтенсивного лікування.

На реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей» у минулому році  виділено 104 705,4 тис. грн., з них профінансовано на перше січня 2018 року  36 027,838 тис. грн..

Крім цього, в області триває процес створення комунальних некомерційних підприємств закладами охорони здоров’я. Вже готується пакет документів щодо переходу на комунальні некомерційні підприємства на базі існуючих центрів первинної медико-санітарної допомоги. Ці документи будуть надані на розгляд громад відповідних територій, які остаточно приймуть рішення на чергових сесіях. У Запорізькій області на кінець березня 2018 року вже створено шляхом реорганізації три комунальних некомерційних підприємства: Берестівський центр ПМСД, Широківський центр ПМСД, Мелітопольська міська стоматологічна поліклініка.

На цей час до Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, відповідно до плану спроможної мережі головами райдержадміністрації та об’єднаних територіальних громад надано 28 пропозицій щодо будівництва нових амбулаторій. Надалі буде проведено конкурсний відбір територій на першочергове будівництво закладів охорони здоров’я відповідно до наявного фінансування на 2017-2018 роки у розмірі 126 млн. грн.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників