Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжців ознайомили зі шляхом України до Північноатлантичного Альянсу

19 квітня 2018 - 13:49

Річна національна програма під егідою Комісії Україна - НАТО на 2018 рік має забезпечити виконання пріоритетних завдань співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору, а також інших важливих домовленостей зі стороною НАТО. Програма є системним стратегічним документом, що визначає пріоритетні завдання на 2018 рік та середньострокові цілі, які планується досягти до 2020 року. Документ також визначає відповідні практичні заходи в рамках реалізації політики євроатлантичної інтеграції України, реформування сектору безпеки і оборони країни відповідно до стандартів і рекомендацій Альянсу.

Про історію та співпрацю України та НАТО, майбутнє України в складі Альянсу запоріжцям розповіли на  семінарі «Україна-НАТО. Від історії створення до майбутнього співробітництва» експерти Укртелерадіопресінституту та Національного інституту стратегічних досліджень.

Співпраця з НАТО почалася після проголошення незалежності України у 1991 році. Досі Україна залишається єдиною країною-партнером, яка бере участь у всіх основних поточних миротворчих місіях під проводом НАТО: у миротворчій місії на Балканах,  підтримці міжнародної стабільності та боротьбі з тероризмом у рамках Міжнародних сил сприяння безпеці, в операції «Активні зусилля», тиловій підтримці місії НАТО у Дарфурі на допомогу Африканському союзу,  в Навчальній місії НАТО в Іраку.

Варто зазначити, що співпраця у сфері безпеки та оборони сприяє навчанню, перепідготовці та заходам з адаптації звільнених військовослужбовців, завдяки чому майже 75% військових знайшли роботу протягом перших шести місяців. Низка країн Альянсу співпрацює з Україною, фінансуючи проекти у рамках цільових фондів ПЗМ, щоб допомогти Україні в адаптації звільнених військовослужбовців до цивільного життя, а також у підготовці цивільних кадрів для роботи на посадах у структурах безпеки та оборони.

Україна взаємодіє з країнами-членами та партнерами НАТО в рамках проведення спільних військових навчань. З 1994 року в рамках програми «Партнерство заради миру» проведено понад 200 спільних військових навчань за участю 60 тисяч українських військових.

Наукова співпраця НАТО з Україною розпочалася також у 1991 році. За цей час реалізовано більше 25  наукових проектів за участю 700 українських учених. Починаючи з 2014 року Україна є лідером з отримання коштів на наукові проекти. Зокрема, і сьогодні відбувається освоєння гранту НАТО для української науково-освітньої телекомунікаційної мережі «УРАН»; триває реалізація проекту з розробки і створення унікального генератора рентгенівського випромінювання на основі зворотного комптонівського розсіювання в Національному науковому центрі Харківського фізико-технічного інституту НАН України, також проводяться дослідження біології клітин та біотехнології, захисту довкілля, раціонального використання природних ресурсів.

Зважаючи на те, що на сьогоднішній момент Україна знаходиться в умовах агресії з боку Російської Федерації, політика Альянсу спрямована на підтримку суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України в межах її визнаних кордонів. Відповідно до Річної національної програми, затвердженої Президентом, у рамках особливого партнерства має відбутись поступова трансформація сектору безпеки й оборони та підвищення оперативної сумісності.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою