Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області необхідно створити ще 94 підрозділи місцевої пожежної охорони (ВІДЕО)

19 квітня 2018 - 15:41

Підвищення рівня захисту населення і територій об’єднаних громад Запорізької області від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру шляхом створення підрозділів з питань цивільного захисту, місцевої пожежної охорони  та центрів безпеки обговорили у рамках семінару, який відбувся в облдержадміністрації.

Керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко зазначила, що в Запорізькій області має бути побудована система місцевого самоврядування, яка буде здатна забезпечити комфортне та безпечне життя громадян.

- Усі знають, що прийнятні умови життєзабезпечення людини прямо залежать від  безпечності перебування в навколишньому середовищі. Тому один із основних заходів реформи адміністративно-територіального устрою – це побудова такої системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, яка спроможна гарантувати безпеку кожній людині, - підкреслила посадовець.

На сьогодні в регіоні із 47 об’єднаних територіальних громад тільки у восьми створено та функціонують місцеві пожежні підрозділи, а саме: у Берестівській, Веселівській, Широківській, Осипенківській, Ботієвській, Андріївській, Новоолексіївській та Михайлівській сільських об’єднаних територіальних громадах.

Перший заступник начальника ГУ ДСНС України в Запорізькій області Володимир Матросов наголосив на актуальності створення підрозділів місцевої пожежної охорони, адже область є однією з найбільш техногенно-навантажених в Україні. На території області створена потужна техносфера, що включає в себе понад дві тисячі промислових та сільськогосподарських підприємств, з яких 1179 є потенційно небезпечними, 302 об’єкти підвищено небезпечні і 31 об’єкт є  хімічно небезпечним.

Головне управління ДСНС України у Запорізькій області пропонує взяти в оренду, відповідно до вимог чинного законодавства, державне майно, а саме будівлі пожежних депо для розміщення в них  підрозділів місцевої пожежної охорони. Після внесення змін до відповідних законодавчих актів про передачу об’єктів державної та комунальної власності територіальним громадам можна повернутися до питання безоплатної передачі державного майна громадам відповідно до чинного законодавства. Враховуючи природне та техногенне навантаження територій громад, кількість населення, стан доріг та інші фактори, для забезпечення захисту населення потрібно створити близько 94 підрозділи місцевої пожежної охорони.

На сьогодні у Запорізькій області функціонують 47 професійних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій та лише 14 діючих підрозділів місцевої пожежної охорони, що є недостатнім для такого техногенно-навантаженого регіону.

У ході семінару окрему увагу приділили створенню центрів безпеки, у складі яких передбачаються місцевий пожежно-рятувальний підрозділ, кабінет поліцейського та швидка медична допомога.

Радник з питань децентралізації Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Аскад Ашурбеков упевнений, що розміщення оперативних служб в одній будівлі дозволить швидко та ефективно вирішувати питання захисту населення і території громади, а також значно скоротить фінансові витрати об’єднаних територіальних громад на їх утримання. Створення центрів безпеки також сприятиме зменшенню часу реагування на пожежі до 20 хвилин, збільшення відчуття безпеки серед громадян, доступу жителів до надання базових послуг, створенню ще одного місця соціального значення для громадян.

- Тільки спільними зусиллями ми зможемо забезпечити належний рівень захисту населення і територій Запорізької області, - підсумувала Зінаїда Бойко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць