Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Території області у навчальному режимі готуються ліквідувати наслідки прориву Кременчуцького гідровузла

20 квітня 2018 - 12:40

Зважаючи на потенційну загрозу весняного водопілля, регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій зібралася на позачергове засідання під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Віктора Скоблікова, під час якого обговорила алгоритм дій у разі руйнування і прориву Кременчуцького гідровузла.  

- Сьогодні ми будемо обговорювати підготовку та проведення тренування органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми Єдиної Державної системи цивільного захисту щодо дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій при прориві греблі Кременчуцького водосховища. Зауважу, що це навчальна підготовка, аби кожен підрозділ міг швидко зреагувати у разі прориву гідроспоруд у весняний період, - зазначив Віктор Скобліков.

Подібна ситуація є небезпечною і потребує чіткого розуміння дій керівництва. Адже у разі прориву Кременчуцького гідровузла відбудеться переповнення Кременчуцького водосховища, що у свою чергу призведе до руйнування Кам’янського гідровузла і вся маса води вже з двох водосховищ буде спрямована на ДніпроГЕС.

Директор Департаменту з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Володимир Шлея повідомив, що внаслідок прориву гідроспоруд Дніпровського каскаду на території Запорізької області утвориться зона катастрофічного затоплення площею 342 кв. км на території Запорізького, Вільнянського, Кам’янсько-Дніпровського, Василівського районів та міста Запоріжжя. У зону катастрофічного затоплення потрапляють 51 населений пункт області з населенням 126 406 осіб.

Учасників засідання ознайомили з Планом реагування при проривах гребель Дніпровського каскаду з утворенням хвиль прориву та катастрофічних затоплень на території області та Планом евакуації, прийому та розміщення населення при катастрофічному затоплені. За підсумками обговорення ухвалено рішення ввести їх у дію. Керівнику робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій регіонального рівня доручено призначити начальника обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та визначити його персональний склад.

Департамент з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації має розробити першочергові заходи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та забезпечення оповіщення та збір членів обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації для проведення відповідних робіт.

Головам райдержадміністрацій, головам міст обласного значення, які потрапляють до зони можливого катастрофічного затоплення, доручено провести засідання місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких  прийняти рішення про введення в дію місцевих планів реагування при проривах гребель Дніпровського каскаду.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?