Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На честь Української революції запоріжці заклали діброву і встановили козацький хрест

23 квітня 2018 - 08:44

З нагоди сторіччя Української революції 1917-1921 років та Дня довкілля у минулі вихідні відбулася всеукраїнська екологічна акція «Відроди Хортицю». На хортицьку землю прибули делегації з різних куточків України, батьки Героїв Небесної Сотні та учасників антитерористичної операції, військовослужбовці Національної гвардії України, учні Січового колегіуму, тисячі запоріжців. До доброї справи долучилися співробітники Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Ініціювали толоку патріотичні громадські організації спільно з  Міністерством екології Литовської Республіки та об’єднанням «Литовські стрільці». Організаційно – технічну та інформаційну підтримку акції надали Національний заповідник «Хортиця» та облдержадміністрація.

Меценат Гедимін Армонавічус зазначив, що дуби – це дерева пам’яті борців за незалежність Литви. Вони нагадують про подвиг «лісових братів», які у 1940-1950-х роках мужньо боролися з комуністичним режимом у Прибалтиці. Директор заповідника Максим Остапенко розповів, що у квітні 1918 року поблизу «хортицького лабіринту» панахиду за загиблими козаками проводили Українські січові стрільці. Вони звільнили наше місто від більшовиків та мандрували священним островом разом із видатним істориком Дмитром Яворницьким.  До присутніх також звернулися голова громадської організації «Родина козацької звитяги» Микола Говоруха, народний депутат України Олег Петренко, ветерани антитерористичної операції.  

Учасників толоки благословили священики Української православної церкви Київського патріархату. На гостей очікували виступи вихованців школи «Спас», волонтерські вареники від команди Надії Мороз, майстер – класи з гончарства та патріотичного мейкапу.

У пам’ять про загиблих воїнів учасники акції висадили 600 чотирирічних саджанців. Іменні алеї з’явилися на честь бійців із Кременчука, Кривого Рогу, Маріуполя, Конотопа, Чернігова, інших міст. Дерева, присвячені своїм синам, посадили й батьки запорізьких героїв.

Увечері біля нового парку відбулося урочисте відкриття козацького хреста на честь Української революції 1917-1921 років, сторіччя Кримського походу Петра Болбочана та сучасних українських воїнів. Новий пам’ятний знак символізує єдність різних поколінь захисників України – від Київської Русі і до сьогодення.

Співробітники заповідника будуть ретельно доглядати молоді дубки, поливати, підв’язувати, берегти від зайців. Уже восени у діброві з’являться нові деревця, що символізуватимуть міцну дружбу українського і литовського народів.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?