Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент про автокефалію Православної Церкви в Україні: Церква боронить українську душу

24 квітня 2018 - 08:34

«Я хочу окремо хочу наголосити, що і українська церква – Помісна Автокефальна Українська Православна Церква є ключовим елементом нашої державності і нашої незалежності. Бо армія – боронить українську землю. Мова – боронить українське серце. Церква – боронить українську душу», - сказав Президент Петро Порошенко під час участі у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Це є три складових елементи, яких ми не повинні нікому ніколи віддавати», - наголосив Глава держави.

«Чи має право держава втручатись в церковні прави? Я можу лише повторити ту відповідь, яку я дав у Верховній Раді – ні. Категорично немає права держава втручатися в церковні справи, тим більше якщо це держава іноземна», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави зазначив: «І на сьогоднішній  день ми бачимо жахливу ситуацію, коли Україна оголошена канонічною територією Російської федерації. Що це, як не територіальні претензії?»

«Я, як і більшість українців, маю тверде переконання – канонічною територією України є Україна. І немає ніяких інших варіантів», - підкреслив Президент.

За його словами, питання, яке винесено сьогодні на обговорення іде далеко за межі церковної справи. «Ми сьогодні говоримо про те, як відбувається держава Україна», - сказав він та нагадав, що в цьому році відзначається 100-річчя української незалежності. «Але треба не просто святкувати, а будувати державу», - наголосив Президент.

«Ключовим елементом нашої незалежності і нашої державності є, наприклад українська армія, яку ми розбудували і відновили  за останні чотири роки. І зараз вона входить до 30-ки найбільш ефективних і сильних армій  світу. Елементом нашої державності і незалежності є українська мова, що її нищили і до того, як ми отримали незалежність, і, наголошую, у перші десятиліття нашої незалежності», - також зазначив Глава держави.

Він підкреслив, що влада зобов’язана робити кроки і робить їх ці чотири роки на захист української мови, в тому числі запровадивши квоти на україномовний продукт на радіо і телебаченні, як захист ключового державотворчого елементу.

Глава держави також нагадав, що питання Помісної Церкви було одним із ключових елементів його передвиборчої програми, і всі чотири роки він працював над реалізацією цієї задачі. Він зауважив, що і український Парламент не в перше звернувся до Вселенського Патріарха. Президент також підкреслив, що ієрархи двох православних церков зібрали необхідні підписи під цим зверненням. 

 

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України

Читайте також

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області