Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Бюджети ОТГ поповнюються надходженнями коштів за використання земельних ділянок»

24 квітня 2018 - 12:37

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль нагадав, що таких результатів Запорізька область досягає насамперед завдяки проведенню заходу «Врожай». Це єдиний в Україні захід, спрямований на реальну детінізацію земельних правовідносин. Тож у поточному році облдержадміністрація продовжить його проведення.

 Так, у 2017 році було обстежено 2,045 млн. га (або 97,4%) сільгоспугідь у Запорізькій області із 2,1 млн. га, що підлягали моніторингу. З обстеженої площі сільгоспземель 91,6% використовується згідно з документами (1,9 млн. га); 6% не використовується у товарному виробництві (123 тис. га); 2,4% використовуються без документів (48,5 тис. га).

З метою взяття на контроль матеріалів щодо порушень законодавства у використанні сільськогосподарських земель, які виявлено місцевими робочими групами та розслідуються слідчими підрозділами поліції області, інформацію про результати заходу «Врожай-2017» було передано до прокуратури Запорізької області.

За результатами уточненої звітності з початку проведення заходу «Врожай-2017» річна сума додаткових надходжень орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності до місцевих бюджетів склала 3,3 млн. грн., єдиного податку – 4,4 млн. грн.

Більш того, вже за перший квартал 2018 року до місцевих бюджетів Запорізької області надійшло 239,2 мільйона гривень плати за землю. Це на 4,2 мільйона більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Звичайно, це не тільки землі сільгосппризначення.

Основну суму платежу забезпечили суб'єкти господарювання-юридичні особи, сплативши 213,7 мільйона, що на 4,5 мільйона більше, ніж торік.

Лідерами зі сплати податку стали землекористувачі м. Запоріжжя – вони перерахували 111,3 мільйона гривень, м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів сплатили до бюджетів 33,3 мільйона, Бердянського та Приморського районів – 19 мільйонів, Мелітопольського та Приазовського районів – 17,8 мільйона гривень.

Як повідомила в. о. начальника ГУ ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко, детінізація у сфері земельних відносин як фактор підвищення податкових надходжень є пріоритетним напрямком роботи і для фіскальних органів, і для місцевої влади. Так, за результатами спільної роботи територіальних органів ГУ ДФС у Запорізькій області, підрозділів Держгеокадастру та Фонду державного майна додатково залучено до оподаткування 10 суб’єктів господарської діяльності, які за рік мають сплатити 1 мільйон 287 тисяч гривень земельного податку.

Зі свого боку Костянтин Бриль підкреслив, що першочергове завдання на 2018 рік – це правова оцінка виявлених земельних порушень, ефективне податкове адміністрування діяльності сільгосптоваровиробників, наповнення місцевих бюджетів платою за землю та якісне продовження заходу «Врожай».

- Найважливіше, що кошти за використання земельних ділянок отримують саме бюджети ОТГ. Наші громади нарешті отримали мжливість брати участь у процедурі розпорядження землями поза межами населених пунктів, що також позначиться на їхніх бюджетах. Насамперед це сталося завдяки ініціативі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Уряду держави. Крім цього, активна робота має проводитись в питанні виділення землі учасникам АТО. Це дійсно необхідно робити в кожному районі області, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ повідомила про підозру ще 22 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Голова ЗОДА Іван Федоров презентував проєкти розвитку регіону міжнародним партнерам

Муніципалітет Брюсселю допоможе закладам охорони здоров’я Запоріжжя

Військові медики та громади Запорізької області отримали автівки швидкої допомоги

Іван Федоров зустрівся з представниками Агенцій ООН в Україні

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни