Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжців ознайомлять з українською історією у форматі фестивалю

24 квітня 2018 - 16:14

Запоріжців ознайомлять з українською історією у форматі фестивалю

Запоріжжя готується приймати фестиваль „Історія.UA”, започаткований Українським інститутом національної пам’яті. Його проведення заплановано  на кожному поверсі у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці,  на площі перед бібліотекою, а також у ККЗ ім. О. Довженка. Про це організатори повідомили під час прес-конференції.

- Фестиваль  „Історія.UA” минулого року проводився в Києві – з кіномарафоном, презентаціями книжкових новинок, панельними дискусіями з відомими істориками, письменниками та журналістами,  музичними та мистецькими інсталяціями. У цікавій для молоді формі оповідалося про Українську революцію 1917-1921 років та створення Української повстанської армії.  Гасло нашого фестивалю – „Історія без брому і нафталіну”. Український інститут національної пам’яті та запорізькі організатори зібрали величезний масив інформації, який цього року буде презентовано в Запоріжжі у популярній, яскравій, невимушеній формі. Фестиваль  цього року він став мандрівним, і перше місто, куди ми вирішили завітати, – Запоріжжя. І це не випадково, адже вже налагоджено співпрацю з Департаментом  культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації – спільно підготовлено дві збірки „Усна історія російсько-української війни 2014-2016” та „Майдан від першої особи”, презентація яких також відбудеться в рамках фестивалю, - розповіла начальник управління популяризаційно-просвітницької роботи Українського інституту національної пам’яті Олена Халімон.

Директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой повідомив, що фестиваль має на меті зламати стереотипи про історію як „кабінетну” науку,  довести, що історія – не для істориків, а для всіх, бо ми всі і є її творцями, саме тут і зараз. В останні роки зроблено чимало відкриттів, які показують події в нашій країні без пропагандистських нашарувань та політичних прикрас. Свобода слова дала змогу оприлюднити спогади очевидців, відкриття архівів — оприлюднити раніше невідомі широкому загалу факти.

Голова благодійного фонду „Лебедія”, координатор культурно-мистецької акції “Патріотична весна” Любов Мороко розповіла, що в рамках фестивалю відбудеться музейна інсталяція російсько-української війни, виставка військової техніки, ярмарок волонтерського крафту для допомоги нашим бійцям.

Директор видавництва АА „Тандем”, партнер фестивалю „Історія.UA” Віктор Текуч заявив, що запоріжці матимуть змогу впевнитися, що нарешті заборонена понад сім десятиліть справжня історія України вийшла за рамки професійних кіл та університетських аудиторій і стала популярною та цікавою.

У рамках фестивалю також відбудуться заходи культурно-мистецької акції “Запорізькі обереги”. На гостей чекає зустріч із неповторними виробами  народних майстрів як із традиційних видів народного мистецтва,  так і в сучасних та авторських техніках; показові виступи вихованців Запорізької ДЮСШ „Спас” з елементами боїв та акробатики, майстер-класи з володіння шаблею, навчання гри на народних інструментах „Етно-інструменти — культурологічний зв'язок століть” та інші інтерактиви.

У заходах фестивалю візьмуть участь майстри-куховари різних національно-культурних товариств, буде й унікальна концертна програма від вірменської та грузинської діаспор.

Головний спеціаліст Департаменту  культури, туризму, національностей та релігій Ірина Пономаренко узагальнила:  «У Запоріжжі 5  та 6 травня на фестивалі „Історія.UA” зберуться науковці, видавці, письменники, медійники, музиканти й співаки, які сьогодні популяризують знання про минуле. Фестиваль стане цікавим і дітям, на яких чекає ціле інтеркультурне містечко, і підліткам, і молоді, і дорослим. На гостей фестивалю чекають  концерти творчих колективів Запоріжжя та Запорізької області на площі перед бібліотекою. У ККЗ ім О. Довженка 5 травня заплановано безкоштовний передпрем’єрний показ фільму „Таємний щоденник Симона Петлюри” за участю авторів фільму. Завершить фестиваль 6 травня  концерт гурту „Гайдамаки” на площі перед бібліотекою. Запрошуємо на фестиваль усіх запоріжців та гостей нашого краю».

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ повідомила про підозру ще 22 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Голова ЗОДА Іван Федоров презентував проєкти розвитку регіону міжнародним партнерам

Муніципалітет Брюсселю допоможе закладам охорони здоров’я Запоріжжя

Військові медики та громади Запорізької області отримали автівки швидкої допомоги

Іван Федоров зустрівся з представниками Агенцій ООН в Україні

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни