Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розбудова «Нової української школи» потребує системного підходу

24 квітня 2018 - 16:52

Під головуванням Віце-прем’єр-міністра, Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулася селекторна нарада щодо реформування освіти в умовах децентралізації за участю керівників облдержадміністрації та представників органів упраління освіти і науки. У селекторній нараді взяла участь перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Елла Слепян.

- До основних блоків завдань у реалізації реформи децентралізації треба віднести: розбудову мережі опорних шкіл, запровадження з 01 вересня у всіх школах Нової української школи з одночасною розбудовою Нового освітнього простору та інклюзивного навчання. Серед завдань також - забезпечення шкіл новим обладнанням, автобусами, будівництво інфраструктури навколо опорних шкіл, - зазначив Геннадій Зубко.

Під час наради повідомено, що на сьогодні в Україні створено 504 опорних школи, до яких приєднано 970 філій. В об’єднаних територіальних громадах створено 208 опорних шкіл із 390 філіями.

За даними Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації, в області вже функціонує 13 опорних шкіл із 18 філіями, навчанням у яких охоплено 5302 учні та близько 200 дошкільників. Вони створені органами місцевого самоврядування у Більмацькому, Новомиколаївському і Приазовському районах, а також у Веселівській, Преображенській, Приазовській, Смирновській, Таврійській, Комишуваській, Долинській та Чернігівській громадах.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич окреслила низку питань, що потребують особливої уваги під час реалізації реформи на місцях. Вона зазначила, що існує багато непорозумінь щодо розподілу субвенції, адже розподіл коштів здійснюється для регіонів у залежності від географічного розташування по-різному. Варто зазначити, що цього року в 36 об'єднаних територіальних громад Запорізької області мають освоїти субвенцію з державного бюджету в сумі 124 млн. грн.

Окремо було обговорено питання навчання вчителів, створення літніх таборів, друк підручників за новою програмою, розвиток інклюзії. Нагадаємо, що з 2016 року в Запорізькій області реалізується пілотний проект Благодійного Фонду Порошенка та Міністерства освіти і науки, спрямований на розвиток інклюзивного середовища. У 2017/18 навчальному році кількість закладів освіти з інклюзивною формою навчання та кількість дітей збільшилася у 2,5 разу. Це 121 школа, близько 400 дітей та 27 садочків. Крім цього, в Запорізькому регіоні вже облаштовано 53 сучасні медіатеки та закуплено спеціальні сходові гусеничні підйомники. Важливим кроком у формуванні інклюзивного освітнього середовища є створення  інформаційно-ресурсних центрів.

- Нова українська школа з новим обладнанням, матеріалами, підходами, можливостями і методиками має створюватися в абсолютно новій інфраструктурі. Це не тільки нові спортивні зали, навчальні майстерні або спортивні майданчики навколо, це – в першу чергу, середовище, яке повинно змінити менталітет дітей, які там навчаються. Нова українська школа дасть максимальний ефект лише з розбудовою Нового освітнього простору. Ще раз хочу наголосити:  питання впровадження освітньої реформи і підтримки від держави – це відповідальність центральної влади. Забезпечення доступності і створення відповідної інфраструктури закладів освіти для задоволення освітніх та побутових потреб дітей, які проживають на певній територій, належить до повноважень місцевих органів самоврядування, – підкреслив, підбиваючи підсумки, Геннадій Зубко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі оголошено аукціон з приватизації нежитлового підвального приміщення. Торги – 29 березня 2024 року

СБУ повідомила про підозру ще 22 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Голова ЗОДА Іван Федоров презентував проєкти розвитку регіону міжнародним партнерам

Муніципалітет Брюсселю допоможе закладам охорони здоров’я Запоріжжя

Військові медики та громади Запорізької області отримали автівки швидкої допомоги

Іван Федоров зустрівся з представниками Агенцій ООН в Україні

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби