Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьких землевпорядників провокували на хабар

26 квітня 2018 - 14:58

На початку квітня цього року в ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області стався  інцидент: завітавши на прийом для вирішення земельних питань, директор одного з підприємств, що виконує землевпорядні та геодезичні роботи на території Запорізької області, запропонував хабара у вигляді 5500 $ посадовим особам  служби.  

Грошова винагорода пропонувалась за прийняття обласним Держгеокадастром наказів про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу їх у власність 22 особам.

Однак реакція фахівців Головного управління Держгеокадастру на пропозицію хабара виявилась для директора землевпорядної організації не зовсім очікуваною. Посадовці не лише відмовилися від отримання неправомірної вигоди, а й  відповідно до вимог ст. 24 Закону України «Про запобігання корупції» негайно повідомили про цей випадок керівнику установи та в місцевий орган Національної поліції.

Надалі, представивши всі необхідні докази й пояснення, керівництво Держгеокадастру звернулося до місцевого відділення Національної поліції у Запорізькій області з письмовою заявою про проведення невідкладного розслідування по факту вчинення вищезазначеною особою правопорушення, що має ознаки складу злочину, передбаченого ст. 369 Кримінального кодексу України. 

Проаналізувавши всі обставини  справи, фахівці Держгеокадастру висловлюють обурення та впевнені в тому, що застосована пропозиція  передачі хабара за вчинення неправомірних дій є заздалегідь спланованою провокацією, спрямованою на підрив авторитету державної установи в очах громадськості,  породження недовіри до фахової компетентності та законності прийнятих рішень, створення умов для подальшого розхитування ситуації в земельній сфері регіону.

У зв'язку з цим обласний Держгеокадастр закликає жителів області бути пильними і не піддаватися на заклики провокаторів щодо збирання коштів на хабарі чиновникам.

 Довідково:

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики» поняття «хабарництво» було замінено  на «неправомірну вигоду».

Неправомірна вигода –  грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, будь-які інші вигоди нематеріального чи негрошового характеру, які обіцяють, пропонують, надають або одержують без законних на те підстав (ст.1 Закону України «Про запобігання корупції»).

Законодавство України встановлює відповідальність не тільки за давання або отримання, а й за пропозицію чи обіцянку такої неправомірної вигоди.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників