Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Бердянські морські піхотинці відзначили сторіччя Військово-Морського флоту України

29 квітня 2018 - 11:13

З нагоди сторіччя Військово-морських сил України бійці 501-го окремого батальйону морської піхоти, що дислокується у Бердянському районі, провели урочисте підняття бойового прапора.

Славна історія військового підрозділу розпочалася у Керчі. Після російської окупації, 64 морських піхотинці залишилися вірними військовій присязі та прибули на материкову Україну. З липня 2016 року вони виконували бойові завдання поблизу Широкіного, Гнутового, Лебединського. Їхніми надійними помічниками стали команди запорізьких волонтерів Олени Ярошенко, Галини Гончаренко, Надії Мороз. Своє життя за свободу та незалежність України віддали дев’ять «чорних дияволів», серед них наші земляки Артем Буренко та Віталій Дзиза.

Наших захисників привітав голова Бердянської райдержадміністрації Роман Молодецький.

-  Українці завжди тягнулися до Чорного моря і прагнули мати свій флот. Під час Революції 1917-1921 років ми задекларували намір творити власні військово-морські сили так само, як і після здобуття Незалежності у 1991 році. Саме тому 29 квітня стало справжнім тріумфом національної волі, Днем українського моря, - наголосив посадовець.

Ветеран Антитерористичної операції Дмитро Зубович розповів військовослужбовцям про історію Українського флоту. 29 квітня 1918 року командувач Чорноморського флоту, контр-адмірал Михайло Саблін, спираючись на рішення делегатів корабельних команд і настрої українських моряків та офіцерів, оголосив весь флот у підпорядкуванні Української Народної Республіки і наказав урочисто підняти синьо-жовті прапори. Кількома днями раніше підрозділи полковника Петра Болбочана повністю звільнили Крим від більшовиків.

За Гетьманату розробляється закон про флот, який закріплював право Української Держави на Чорноморський флот, затверджуються положення «Про корпус старшини воєнно-морського санітарного відомства», «Про воєнно-морських агентів за кордоном», «Про демобілізацію кораблів торговельного флоту», ««Штати корпусу морської охорони побережжя», «Про раду Морського Міністра» тощо. Також розпочалося формування бригади морської піхоти у складі трьох полків та розробка власної військово-морської символіки. У зміненому вигляді гетьманський прапор військових моряків дійшов до нашого часу.

Згідно з рішенням вищого військового командування, Бердянськ стане одним із місць базування Українського флоту на Азовському морі. Обласна та місцева влада активно сприяють поліпшенню побуту та розвитку матеріально-технічної бази морпіхів. За кошти фонду оборони області для наших захисників було придбано спеціальні планшети та комп’ютерну техніку.

Також урочистості з нагоди сторіччя флоту відбуваються у Миколаєві та Херсоні, а до святкувань в Одесі приєдналася делегація нашої області на чолі із Бердянським міським головою Володимиром Чепурним та секретарем міської ради Олексієм Холодом.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників