Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькій Технічній інспекції праці - 100 років

18 травня 2018 - 14:31

Технічна інспекція праці у м. Олександрівськ була утворена 18 травня 1918 року, головною метою якої була і залишається охорона життя, здоров'я і праці всіх осіб, зайнятих будь-якою господарською діяльністю, зокрема шляхом здійснення заходів державного технічного нагляду.

З нагоди 100-літнього ювілею  у Запорізькій обласній раді профспілок відбулися урочисті збори за участю технічних інспекторів праці, керівників обласних профспілкових організацій, представників сторін соціального партнерства, Головного управління Держпраці, Фонду соціального страхування. Привітали працівників галузі з професійним святом керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, перший заступник голови обласної ради Єгор Семенков, представники міської влади, обласної федерації роботодавців.

- Незважаючи на те, що минуло стільки часу, ця робота не стає менш важливою. Будь-яка організація  не може не звертати уваги на питання, що стосуються охорони праці. Ваша робота не була ніколи легкою, завжди доводилося знаходити компроміси. За 100 років  діяльності   Інспекція зазнала чимало змін та перетворень: змінювалися назви, підпорядкованість,  її повноваження, але незмінною залишалася важливість цієї роботи, - зазначила Зінаїда Бойко.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у забезпечення належного захисту прав працівників, забезпечення умов праці та з нагоди 100 річчя Інспекції праці  кращі фахівці та ветерани галузі нагороджені грамотами та подяками облдержадміністрації.

Варто зазначити, що протягом багатьох років Технічна інспекція праці профспілок Запорізької області, яка нараховувала понад 40 осіб, здійснювала державний нагляд і громадський контроль у сфері охорони праці. Інспектори праці обиралися радами профспілок та загальноміськими або окружними страховими касами, за їх згодою. За невиконання або порушення декретів, постанов та інших актів з охорони праці, неприйняття відповідних заходів щодо безпеки праці інспектори мали право зупиняти роботу, притягати винних до суду, накладати на них грошові стягнення. Причому вони мали право вільного доступу в будь-який час не тільки до всіх робочих місць, а також до місць відпочинку і житла трудящих та їх сімей.

До 03 вересня 1933 року Інспекція праці була підпорядкована Народному комісаріату праці та його місцевим органам. Пізніше Інспекція праці й органи соціального страхування були передані до Всесоюзної центральної ради профспілок, на яку було покладено загальне керівництво, а на місцях – на місцеві ради профспілок. Було також визначено, що Інспекція праці повинна будуватися за галузевим принципом при всіх центральних комітетах профспілок та їх місцевих органах.

У 1977 році Інспекція праці була перейменована на Технічну інспекцію праці профспілок.

Після введення в дію 24 листопада 1992 року Закону України «Про охорону праці» та передачі державного нагляду від профспілок до держави  чисельність Технічної інспекції праці профспілок Запорізької області була значно скорочена - до трьох осіб, у її повноваженнях залишилося здійснення лише громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про охорону праці, захист прав працюючих та членів їх сімей.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни