Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Аграрії вивчають перспективи промислового вирощування грибів у регіоні

21 травня 2018 - 10:49

У різних регіонах України працюють та будуються нові підприємства, що виробляють гриби в промислових масштабах. Галузь потребує вирішення цілого блоку проблемних питань, спрямованих на забезпечення сталого розвитку.

Пошуку відповідей на ці питання була присвячена виставка-конференція «Сучасне грибівництво 2018», яка відбулася в Мелітополі  на базі Таврійського державного агротехнологічного університету.

Захід організовано інформаційною компанією «Інфоіндустрія» у партнерстві з Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP, який фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується та реалізується Менонітською Асоціацією Економічного Розвитку (MEDA), а також за підтримки Мінагрополітики України та Запорізької обласної державної адміністрації.

У рамках конференції учасники мали можливість відвідати тематичні сесії та отримати інформацію стосовно проблемних питань галузі, а саме: перспективність грибної галузі в Україні, логістичні ризики та законодавчі врегулювання; вплив мікробіоти приміщень на урожайність продукції; можливі фінансові ризики та економічне підґрунтя розширення асортименту; дієві пропозиції з переробки та зберігання продукції, досвід вирощування екзотичних грибів тощо.

Під час виступу на конференції заступник директора Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Олександр Ясинецький розповів про специфічну структуру виробництва та продажу грибів в Запорізькій області. Приміром, печериця, яку продають на ринках в Запорізькій області,  в основному київського  виробництва, а глива - місцевого, тож має меншу собівартість.

Вирощування грибів здійснюється за системою складного технологічного ланцюжка. Для їх вирощування  потрібно обрати будь-яке приміщення: колишні бомбосховища, овоче-фруктосховища, шахти, колишні пташники, теплиці, підвали або колишні тваринницькі ферми, сараї, гаражі, літні кухні. Приміщення повинні мати приточну та витяжну вентиляцію, систему підігріву і зволоження повітря, а також ємності, холодильники для зберігання міцелію та грибів.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, в Україні обладнання для грибівництва серійно не виробляється, а імпортне не розраховане на наші умови, продуктивність підприємств і порядок капіталовкладень в підприємства. Серйозною виявляється і проблема кваліфікованих кадрів для галузі. Тільки зараз почалися невеликі зрушення в організації підготовки фахівців з виробництва грибів.

Великий інтерес підприємців  галузі викликали питання тенденцій ринку, сучасних способів вирощування, розширення асортименту, зберігання та переробки грибів, утилізації відпрацьованого субстрату, систем біозахисту грибів, способів зменшення енергоємності виробництва. Відповіді на ці питання вони отримали під час роботи двох сесій виставки-конференції.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області