Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Держпродспоживслужба: нова система контролю за безпечністю харчових продуктів наближається до європейських принципів

21 травня 2018 - 13:38

Керівництво та працівники Держпродспоживслужби в Запорізькій області та профільних департаментів облдержадміністрації провели експертну зустріч, у ході якої обговорили пріоритети діяльності Уряду щодо забезпечення якості й безпечності харчових продуктів. Зокрема, йшлося про новації та особливості реалізації державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.

До участі в заході також були залучені представники інститутів громадянського суспільства, науковці, експерти,  підприємці з різних регіонів України, які мали можливість поставити запитання щодо безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

На початку квітня 2018 року набув чинності закон, який встановлює вимоги до організації державного контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів, кормів, побічних продуктів тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин. У документі визначено загальні вимоги до здійснення державного контролю з метою перевірки виконання вимог законодавства у сфері безпеки та якості харчових продуктів.

Закон безпосередньо визначає правові та організаційні засади державного контролю, що здійснюється з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України.

Документ надає право перевірки операторів ринку без попередження, на фаховий державний контроль, також установлено вичерпний перелік питань для перевірки, запровадження ризик-орієнтованого підходу (оцінка ризику повинна супроводжувати кожен важливий крок діяльності як компетентного органу, так і бізнесу), механізм пом’якшення відповідальності щодо певних порушень, також передбачається можливість відеофіксації перевірок тощо. У разі,  якщо продукція суб’єкта господарювання може становити ризик для життя і здоров’я громадян, перевірка такого суб’єкта здійснюватиметься без попередження, але відповідно до затвердженого вичерпного, отже заздалегідь відомого оператору ринку, переліку питань.

Як роз'яснили представники Держпродспоживслужба, цей закон є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Документ розроблявся за допомогою експертів Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» та активно підтримувався Єврокомісією. Проте задля успішного його впровадження потрібно прийняти ряд підзаконних актів.

Спеціалісти з різних областей країни взяли активну участь в обговоренні положень закону, зокрема, надали пропозиції щодо розробки низки підзаконних нормативно-правових актів, прийняття яких дозволить  повною мірою реалізувати норми закону.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону