Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Нові правила надання субсидії набувають більшої адресності

14 червня 2018 - 13:35

На сьогодні призначення субсидії набуває більшої адресності та соціальної спрямованості. Про це під час тематичного брифінгу розповіла заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Кривошей.

- З 1 травня 2018 року діє нова програма житлових субсидій. Оновлена програма є перш за все соціально справедливою та більш адресною. Зміни спрямовані на те, щоб усі, хто справді потребує субсидії,  її отримали.  Нові правила не торкнулися малозабезпечених сімей, пенсіонерів та студентів, - підкреслила Катерина Кривошей.

Для більшості жителів області субсидії перепризначатимуться автоматично, з урахуванням доходів за попередні два квартали. Зокрема, при розрахунку субсидії з  травня 2018 року до розрахунку доходу працездатних осіб враховуються 3-й та 4-й квартали 2017 року, а для пенсіонерів - дохід за квітень 2018 року.

Наразі субсидії автоматично перераховано для 130 тисяч осіб.

Призначення субсидії здійснюється двічі на рік – у травні і жовтні, тобто під час опалювального та після його завершення, а не на весь рік, як раніше.

Відтепер субсидія не призначається, якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку – 200 кв. метрів. Проте ця вимога не стосується дитячих будинків сімейного типу та помешкання прийомних сімей.

Працездатній особі, яка офіційно не працює та не сплачує єдиного соціального внеску, або працює за кордоном, на загальних підставах субсидія не призначається або призначається за рішенням комісії, як виключення.

Можливість оформити субсидію не на всіх зареєстрованих, а на тих, хто фактично проживає  в помешканні, з 1 травня 2018 року збереглася.

Внутрішньо  переміщені особи тепер можуть отримати субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви та декларації, із зазначенням складу домогосподарства.

Спрощено процедуру отримання субсидії для жителів об’єднаних територіальних громад. Уповноважені в громадах мають право приймати від громадян документи для оформлення субсидії і передавати їх органам соцзахисту для розрахунку.

Отже,  заяву на отримання субсидії та декларацію  потрібно буде подати: орендарям житла; внутрішньо переміщеним особам; тим сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючим у помешканні; тим сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати; тим сім’ям, у яких відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року; а також сім’ям, які за станом на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня.

У новому порядку субсидій запроваджено поняття житлової послуги – управління багатоквартирним будинком, деталізовано поняття комунальної послуги  для ОСББ та ЖБК, запроваджено щомісячну субсидію на оплату витрат на управління багатоквартирними будинком. 

З метою енергозбереження  з 1 травня 2018 року соціальна норма на газове опалення наближена до реальних обсягів споживання і становить 4,5 куб. метрів на 1 кв. метр опалюваної площі, електроопалення –   30 кВт. годин на 1 кв. метр.

З 1 травня норма житла для отримання субсидії на одну особу становить 48,87 кв. м. За рішенням комісії, як виключення,  норму можна збільшити, але не більше ніж на 30 %.

Як і минулого року, у разі економного споживання послуг в опалювальному сезоні 2017/2018 років  громадянам на підставі списків організацій-надавачів послуг  газо-, електропостачання буде монетизовано еквівалент 150 кВт. годин електроенергії та 100 куб. метрів газу. Для цього громадянам до 1 вересня потрібно подати заяву до органів соціального захисту населення, на підставі якої буде проведена відповідна виплата.

На сьогодні в області субсидію отримують близько 27 тисяч громадян.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області