Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Уряд посилює захист бізнесу від пресу силовиків

14 червня 2018 - 09:43

Кабінет Міністрів схвалив зміни до закону «Щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».

Так званий закон «маски-шоу стоп», ініційований Урядом Володимира Гройсмана, був підтриманий конституційною більшістю депутатів і набрав чинності 7 грудня. Цей документ став справжнім проривом у боротьбі з корупцією в силових органах, оскільки запровадив захисні механізми від тиску на бізнес під час проведення слідчих дій, масових невиправданих обшуків і блокування роботи підприємств силовиками. В результаті Уряду вдалося зупинити вал обшуків. 

Однак корупціонери в погонах винайшли способи, як і надалі працювати в обхід нового закону. Тому Уряд зробив наступний крок у боротьбі з корупцією у силових органах: запропонував удосконалити норми закону «маски-шоу стоп», аби дати можливість спокійно працювати чесним підприємцям.

Законодавчі зміни пропонують встановити наступне правило: особиста відповідальність чиновника настає в разі кримінального правопорушення або дисциплінарного проступку. Процедура притягнення до відповідальності порушника проста і прозора. Якщо суд задовольнить скаргу підприємства на дії або бездіяльність слідчого або прокурора, буде проведено службове розслідування. За його результатами на порушника може накладатися дисциплінарне або матеріальне стягнення. Покривати в цій ситуації підлеглих ризиковано. Бо наступного разу така скарга може бути подана проти самого керівника з усіма можливими наслідками. 

Порушення закону чиновником, яке призвело до збитків підприємства, може бути оскаржене до суду будь-коли

Відтепер жоден чиновник не зможе сховатися за нормою, коли за свої вчинки він може бути притягнений до дисциплінарної відповідальності лише у шестимісячний строк від моменту вчинення порушення.

Коли б не було вчинене порушення, за рішенням суду підприємство матиме право на відшкодування нанесених збитків. Це стосується і повторного відкриття кримінального провадження, і проведення обшуку з порушеннями – відсутність відеофіксації, не допуск адвоката, неправомірне вилучення серверів і документів тощо.

Крім того, у разі порушення строків досудового розслідування зацікавлена сторона може звернутися до суду з вимогою про закриття кримінальної справи.

- Після набрання чинності закону «маски шоу стоп» ми вже бачимо позитивні зрушення у діях суддів і правоохоронців. У нас є регіони, де 80-90% усіх справ розглядаються відповідно до закону. Але в деяких регіонах тільки 20-30% справ розглядаються з дотриманням процедури, а всі інші, як і раніше, під килимом пачками. Деякі силовики продовжують незаконно вилучати документи, техніку. Аби остаточно припинити цю хибну практику, розроблено подальший крок - чіткий акцент на персональному покаранні правоохоронця, який порушив закон "маски-шоу стоп". Настав час для чистки правоохоронної системи. Я готовий вичищати ДФС, систему національної поліції. Але таке ж очищення має відбуватися і в прокуратурі, і в СБУ, в усіх правоохоронних структурах. – сказав Володимир Гройсман.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Читайте також

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області