Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для попередження загибелі бджіл від агрохімікатів сільгоспвиробники та пасічники мають налагодити комунікацію

14 червня 2018 - 11:34

За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, у Запорізькій області з’явилися випадки загибелі бджіл внаслідок застосування пестицидів та агрохімікатів при обробітку медоносних культур, зокрема на території Антонівської сільської ради Вільнянського району.

Як повідомила голова сільської ради Ірина Водень, офіційних звернень до органу місцевого самоврядування щодо загибелі бджіл від місцевих жителів не було. Разом з тим, власники пасік створили ініціативну групу щодо підтвердження фактів загибелі бджіл на території ради.

Відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво» з метою недопущення загибелі бджіл суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, населення та пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Оскільки  господарства сповіщають населення про місце і час обробки пестицидами через сільську раду, то власники пасіки повинні зареєструватися в сільській раді, на території якої вона розміщена.

Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність на бджіл, слід проводити у вечірні години при мінімальних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою, при цьому пасіки необхідно вивести не менше ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п'яти діб у залежності від внесеного препарату.

Враховуючи токсичність усіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння (в ранні та вечірні години). Обробки інсектицидами в садах, на ріпаках та інших медоносних культурах у період цвітіння не проводяться.

Як наголосив директор Департаменту Андрій Поляков, з метою мінімізації випадків отруєння бджіл у сезон 2018 року доцільно підтримувати постійний діалог на рівні району за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, аграрних компаній, фермерів, пасічників та об’єднань пасічників щодо напрацювання спільних дій, спрямованих на забезпечення виконання норм чинного законодавства України щодо своєчасного повідомлення пасічників про застосування препаратів.

Посадовець також повідомив, що інформація для агровиробників та пасічників щодо наявних  інтернет-ресурсів розміщена на веб-сайті: www.grand.expert, використання якого покращить комунікацію між ними, що стане додатковим дієвим механізмом  запобігання отруєнь бджіл.

Крім цього, вимоги законодавства України  щодо безпеки медоносних бджіл від отруєнь при використанні засобів захисту рослин у сільському і лісовому господарстві розміщуються на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області