Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Оновлено Положення про обласний конкурс на кращий колективний договір

19 червня 2018 - 13:41

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради.

Та розпочався захід доброю традицією – відзначенням найкращих підприємств, які приділяють належну увагу укладанню колективних договорів з працівниками.

- Цей конкурс у нашому регіоні проводиться щорічно. І нагородження найкращих для нас уже стало доброю традицією. Адже в рамках конкурсу ми не тільки вручаємо відзнаки, а й підбиваємо певні підсумки діяльності роботодавців у співпраці зі своїми колективами, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як повідомив голова Запорізької обласної ради профспілок Віктор Сластьон, в області щорічно проводиться обласний конкурс на кращий колективний договір серед підприємств, установ та організацій з метою підвищення ефективності колективно-договірної роботи, посилення конструктивної взаємодії профспілкових організацій і роботодавців щодо забезпечення на локальному рівні трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників. Передусім, це стосується питань забезпечення продуктивної зайнятості, зростання рівня заробітної плати, створення безпечних і здорових умов праці, а також виявлення та широкого розповсюдження передового досвіду та посилення ролі Територіальної угоди між Запорізькою обласною державною адміністрацією, Запорізькою обласною федерацією роботодавців та Запорізькою обласною радою профспілок на 2017-2020 роки.

У нинішніх умовах актуальним стало затвердити новий проект Положення про обласний конкурс на кращий колективний договір серед підприємств, установ та організацій Запорізької області, в якому затверджені умови участі в конкурсі, порядок проведення, критерії визначення переможців, порядок підбиття підсумків конкурсу та визначення його переможців.

За даними моніторингу, що здійснюється міськими та районними управліннями соціального захисту населення, за станом на 01.06.2018 (з урахуванням підприємств із кількістю працівників менше 10 осіб, які не звітують органам державної статистики з цього питання) в області укладено та діє 5971 колективний договір. З початку 2018 року уклали та зареєстрували колективні договори 412 підприємств, установ та організацій.

Учасники засідання також обговорили  питання впровадження елементів дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих робітників. За словами директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяни Озерової, реформування закладів професійної (професійно-технічної) освіти залишається серед пріоритетних. Головне завдання упровадження елементів дуальної форми навчання – усунути основні недоліки традиційних форм і методів навчання майбутніх кваліфікованих робітників, подолати розрив між теорією і практикою, освітою й виробництвом,  підвищити якість підготовки кваліфікованих кадрів із урахуванням вимог роботодавців.

У 2017-2018 навчальному році в Запорізькій області розпочали упровадження елементів дуальної форми навчання два заклади: Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти з професії «Машиніст крана металургійного виробництва» та Запорізьке машинобудівне вище професійне училище з професії «Токар».

Між цими закладами освіти укладено угоди з підприємствами ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та АТ «Мотор Січ». Підприємства надали учнівські робочі місця відповідно до програм виробничого навчання і практики. Роботодавцями здійснюється оплата праці учням за випуск реальної продукції виробництва.

У результаті з професії «Токар» працевлаштовані на базовому підприємстві 20 випускників, які навчалися за дуальною формою навчання, а учні з професії «Машиніст крана металургійного виробництва» наразі проходять програму підготовки.

В області розпочато тісну співпрацю з роботодавцями з метою розширення кількості закладів професійної (професійно-технічної) освіти відповідно до переліку професій для впровадження елементів дуальної форми навчання у 2018-2019 навчальному році.

Дуальна форма освіти розглядається у перспективному форматі співпраці закладів професійної (професійно-технічної) освіти, соціальних партнерів, бізнесу як ресурс для задоволення вимог регіонального ринку праці, що є важливою передумовою економічного розвитку Запорізького регіону.

Крім цього, учасники обласної тристоронньої соціально-економічної ради обговорили стан забезпечення підприємств кадрами необхідної кваліфікації.

За інформацією обласного центру зайнятості, сьогодні на ринку праці відбуваються процеси,  які потребують термінового реагування. З одного боку, рівень безробіття в області за методологією МОП зростає і становить 10,7%. За цим показником Запорізька область у 2017 році на одну позицію погіршила свій рейтинг проти 2016 року та посіла 14-15 місце серед регіонів України.

З іншого боку, до служби зайнятості за умов зростання кількості вакансій за минулий рік звернулися майже на 8 тис. осіб менше, ніж за попередній рік. При наявності позитивної динаміки збільшення вакансій навантаження на одне вільне робоче місце по окремих територіях перевищує середньообласний показник у кілька разів, що свідчить про наявність значних диспропорцій між попитом та пропозицією робочої сили. Якщо за станом на 1 червня 2018 року на кожне вільне робоче місце претендувало вісім безробітних, то в Токмацькій філії  ОЦЗ на одну вакансію претендували 39 безробітних, у Веселівській  – 40, у Новомиколаївській – 69, у Більмацькій  - 78.

Найбільше претендентів на одне вільне робоче місце спостерігалося у сфері державного управління й оборони; обов’язкового соціального страхування (23 особи), у фінансовій та страховій діяльності (17 осіб), у професійній, науковій та технічній діяльності (12 осіб), а найменше - у добувній промисловості, тимчасовому розміщенні й організації харчування, де на одне робоче місце претендували три особи.

За професійними групами найбільше претендентів на одну вакансію – серед  державних службовців, керівників (24 особи на одну вакансію), а найменше – серед кваліфікованих робітників з інструментом (чотири особи на одну вакансію).

Крім дисбалансу між попитом та пропозицією робітничих кадрів негативно впливають на укомплектування кадрів умови та оплата праці, запропоновані роботодавцями. Тому ця проблема потребує ретельного опрацювання.

Учасники засідання також затвердили план роботи обласної тристоронньої ради на ІІ півріччя 2018 року. За результатами засідання сторонами соціального діалогу прийнято відповідні рішення.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств