Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Відкриття оновленої виставки «Майдан»: небайдужі жителі понині поповнюють експозицію власними речами бійців

26 червня 2018 - 15:52

До Дня Конституції України в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулося урочисте відкриття оновленої експозиції «Майдан. Початок незалежності». На захід завітали директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, керуючий справами виконавчого апарату Запорізької обласної ради Володимир Подорожко, учасники подій у Запоріжжі та Києві, представники частин Збройних сил України та Національної гвардії України, активісти громадських організацій.

В експозиції зібрано каски, деталі захисних обладунків, кулі, якими стріляли в протестувальників, дитячі подарунки, пляшки для «коктейлів Молотова», чимало побутових предметів, які були використані для оборони. Також створено куточок Майдану з наметом, шинами та предметами побуту. Представлена Біблія та вервиця, освячені Папою Римським Франциском у грудні 2013 року. Окрім цього, у музеї транслюється відеоряд, що занурює відвідувачів в атмосферу буремних місяців протистоянь.

Експонати виставки збиралися безпосередньо від учасників подій та їхніх родин. Зокрема в експозиції виставлені особисті речі нашого земляка Євгена Гарагулі, нагородженого орденом «За мужність» III ступеня, який під час Революції Гідності у Києві з товаришами вступив у нерівний бій з «тітушками», що збиралися напасти на польовий шпиталь майданівців у Михайлівському соборі, отримав вогнепальне наскрізне поранення, потрапив до полону та був підданий жорстоким тортурам.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко розповів, як у Запоріжжі виготовлялися із водогінних труб захисні обладунки для київського Майдану. Посадовець підкреслив, що наразі ми безпосередньо долучаємось до написання історії, зібравши унікальну колекцію, яка невпинно поповнюється. Те, що відбувається на наших очах – це наша історія, адже ми живемо в час, коли пишеться новітня історія України. Запорізький Майдан поєднав не лише патріотично налаштовану інтелігенцію, студентів, а й підприємців, обурених поведінкою «смотрящих», він став одним із найпотужніших в країні.

Зазначимо, що виставка «Майдан - початок незалежності» відкрилася у Краєзнавчому музеї ще влітку 2014 року. Це була перша в Україні стаціонарна виставка про події Революції Гідності. А до сьогоднішнього дня небайдужі містяни та жителі області продовжують передавати до музею особисті речі бійців.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області