Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Захист сільгосптериторій під час збиральної компанії-2018 – пріоритетне завдання обласної влади

9 липня 2018 - 08:23

Питання протипожежного стану місць збирання і зберігання врожаю зернових культур знаходиться на постійному контролі в обласній державній адміністрації та ГУ ДСНС України у Запорізькій області. Так, представники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації під час міжвідомчої прес-конференції з рятувальниками обговорили перебіг збиральної кампанії врожаю – 2018.

З метою забезпечення протипожежного захисту лісів та сільгоспугідь області головою Запорізької ОДА підписано розпорядження «Про посилення заходів щодо пожежної безпеки в лісових масивах і сільгоспугіддях області в 2018 році». У кожному районі області видані відповідні розпорядження.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький зазначив, упродовж квітня-червня на усій території області спостерігається дефіцит опадів, що спричинило найбільш жорстку ґрунтову посуху за останні шість років, яка може призвести до недобору 50% валового виробництва ранніх зернових та зернобобових культур в сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах області. Внаслідок таких умов виникає зменшення абсолютної маси зерна, що негативно позначається на формуванні повноцінного врожаю.

За інформацією Департаменту, збирання ранніх зернових культур в області триває. Наразі в області обмолочено 322 тис. га ранніх зернових і зернобобових культур (37% до прогнозу), намолочено 721 тис. тонн зерна нового врожаю. Середня врожайність на сьогодні складає 22,4 центнера з одного гектара, в тому числі врожайність озимої пшениці – 24,1 ц/га, озимого ячменю – 26,2 ц/га, ярого ячменю – 22,3 ц/га, гороху – 11,6 центнера з одного гектара.

До початку спекотного періоду, по області було створено 1240 км мінералізованих смуг, проведено догляд за мінералізованими смугами протяжністю 3243 км, перекрито 63 позапланові дороги та виставлено 256 одиниць наглядної агітації. З метою протидії пожежам під час збирання врожаю агрогосподарствами області приведені в працездатний стан всі наявні пожежні автомобілі та пристосована для пожежогасіння техніка, які наразі забезпечені пально-мастильними матеріалами.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, у п’ятьох лісогосподарських підприємствах області на сьогоднішній день в наявності є: 11 пожежних автомобілів та три автомобілі з цистернами, які пристосовані для пожежогасіння (строк експлуатації більше 16 років); чотири пожежні модулі (строк експлуатації більше 10 років); п’ять автомобілів підвищеної прохідності (строк експлуатації більше 10 років); дев’ять мотопомп; 38 одиниць тракторів з плугами та дисковими боронами, що додатково можуть бути задіяні для гасіння лісових пожеж (строк експлуатації більше 20 років). А також 187 чоловік особового складу державних лісогосподарських підприємств, які залучаються для ліквідації лісових пожеж на території лісового фонду.

У п’яти лісництвах трьох лісогосподарських підприємств діє п’ять лісових пожежних станцій: Олександрівське лісництво «Запорізьке ЛМГ», Кам'янське, Водянське та Іванівське лісництва «Кам’янське-Дніпровське ЛГ», Токмацьке лісництво «Приморське ЛГ». Пункти зосередження протипожежного обладнання укомплектовані згідно з Правилами пожежної безпеки в лісах України на 90 %. Недостатня кількість обладнання ускладнює вирішення невідкладних завдань по оперативному гасінню осередків загоряння. У двох державних підприємствах в Кам’янсько-Дніпровському та Запорізькому районах є телекомунікаційні установки ВПК-1200М на пожежно-спостережних вежах, а додаткова потреба в телесистемах раннього виявлення лісових пожеж складає вісім штук.

Одним з пріоритетних завдань Державної служби України з надзвичайних ситуацій є забезпечення належного захисту від пожеж сільськогосподарських полів, угідь, підприємств, місць переробки та зберігання зернових і грубих кормів. У Головному управлінні ДСНС зазначають, що профілактична робота проводиться постійно, задля того, аби мінімізувати виникнення надзвичайних подій під час збиральної кампанії-2018. Проведено 187 рейдів  по виявленню порушників протипожежної безпеки під час яких було виявлено троє  порушників.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області