Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У процесі децентралізації особливу увагу потрібно приділяти соціальній роботі на місцях

9 липня 2018 - 12:02

Для директорів територіальних центрів надання соціальних послуг та представників об’єднаних територіальних громад, відповідальних за організацію надання соціальних послуг Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації спільно з проектом німецької компанії GIZ GmbH «Підтримка українських територіальних громад до прийняття ВПО» та за підтримки Профспілки працівників соціальної сфери України проведено виїзний семінар. До навчання були залучені керівники територіальних центрів, об’єднаних територіальних громад, працівники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та експерт Харківського інституту соціальних досліджень.

Начальник управління соціальних послуг та соціального забезпечення Департаменту соціального захисту населення Вікторія Герасименко звернула увагу присутніх на сучасні тенденції розвитку системи соціального обслуговування населення. З 2015 року розпочався процес децентралізації та почали утворюватися перші об’єднані територіальні громади. Наразі в області нараховується 47 громад. Практика співпраці з ОТГ свідчить про те, що дуже важливим є розуміння керівниками громад та депутатами місцевих рад проведення соціальної роботи для осіб, які опинились в складних життєвих обставинах.

Під час тренінгу учасники та експерти розглядали коло важливих питань. А саме: організація надання соціальних послуг в області в умовах децентралізації; виконання власних повноважень об’єднаних територіальних громад у сфері соціального захисту населення щодо надання соціальних послуг; виявлення професійного вигорання у співробітників та методологія організації тренінгів з профілактики професійного вигорання, проведення супервізії; реалізація проекту «Рівень компетентності соціального робітника - якісне соціальна послуга»; перспективи розвитку сфери соціальних послуг; зміни у чинному законодавстві щодо нового порядку забезпечення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю технічними засобами реабілітації.

Крім цього розглядалось питання впровадження державного стандарту послуги «догляд вдома» в Територіальному центрі соціального обслуговування Михайлівської районної ради, надання інноваційних соціальних послуг в Територіальному центрі соціального обслуговування Мелітопольської міської ради та реалізації пілотного проекту «Визначення потреб в соціальних послугах на рівні громади» в Широківській об’єднаній територіальній громаді.

Присутні представники громад ділилися досвідом оптимізації та впровадження комплексного підходу при наданні соціальних послуг. Так, Веселівська селищна рада однією з перших прийняла рішення про створення Центру соціальних послуг, в якому були об’єднані функції територіального центру і центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Аналогічні центри створені в Камиш-Зорянській, Смирнівській, Широківській та Великобілозерській ОТГ.

У ході заходу учасникам презентували роботу Запорізького обласного центру професійної реабілітації інвалідів та Бердянського геріатричного пансіонату під час екскурсій, де у кожного була можливість з’ясувати оптимальні засоби вирішення проблемних виробничих питань, отримати роз’яснення та рекомендації стосовно  реалізації конкретних задач.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств