Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області майже 90% дітей-сиріт проживають у сімейному оточенні

12 липня 2018 - 15:38

Стан справ  у галузі соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за результатами моніторингу соціально - економічного розвитку міст і районів Запорізької області за 2017 рік  та I  півріччя 2018 року розглянуто під час розширеного засідання обласної координаційної ради з питань соціального захисту неповнолітніх.

Як зазначила у своїй доповіді начальник  Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва, на первинному обліку  територіальних служб у справах дітей області перебуває 3716 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (з них дітей-сиріт 1003). У сімейному оточенні проживає 3274 дитини, що становить  88,1%. Приріст до відповідного періоду попереднього року складає 0,7% (за станом на 01.07.2017 цей показник  дорівнював  87,4%), але залишився незмінним у порівнянні з початком 2018 року.

На сьогодні стовідсотковий показник влаштування в сімейні форми виховання  досягнуто в Чернігівському районі. Стабільно високими (вище 95%) є показники в  м. Енергодар, Вільнянському, Гуляйпільському, Приазовському районах.

Серед причин, що сповільнюють розвиток сімейних форм влаштування, можна назвати: старший вік дітей 15-18 років (відмова таких дітей від влаштування в сім’ю,  бо вони отримують стипендію та проживають у гуртожитках закладів Міносвіти, де здобувають професію); небажання усиновлювачів займатися вихованням дорослих дітей (аналіз контингенту усиновлювачів, кандидатів у опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі свідчить про їх бажання взяти на виховання  не більше  однієї – двох  дітей до 10 років); великі родинні групи братів і сестер (троє та більше), які не можуть бути роз’єднані та мають  бути влаштовані в одну родину;  інвалідність дітей, яким необхідна спеціальна медична допомога, догляд та  особливі умови виховання.

Службами у справах дітей спільно з іншими  структурами та  органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування здійснюється цілеспрямована робота щодо  влаштування та соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, систематично проводиться робота, спрямована на влаштування цих дітей у сімейні форми виховання: в сім’ї усиновлювачів, під опіку, піклування, у прийомні сім’ї  та дитячі будинки сімейного типу.

У І півріччі  2018 року виявлено та надано статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, 251  дитині. З них до сімейних форм виховання влаштовано 157, а також  33 дитини тимчасово влаштовано в сім’ї громадян, що становить 76%. Також 47 дітей влаштовано до інтернатних закладів.

- На сьогодні є актуальним  питання влаштування дітей, що сиротіють, протягом року до сімейних форм виховання та недопущення їх влаштування до інтернатних закладів. Необхідно проаналізувати причини влаштування цих дітей до інтернатів та з’ясувати, які були вжиті заходи по кожній дитині,  чому не забезпечено її права на зростання в сімейному оточенні. За оперативними даними, на сьогодні у закладах освіти інтернатного типу навчається 327 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Без сумніву, для служби у справах дітей   пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, було і залишається саме усиновлення, - наголосила Антоніна Матвеєва.

Протягом січня – червня  2018 року усиновлено 44 дитини-сироти та дітей,  які позбавлені батьківського піклування: у тому числі громадянами України – 31 дитину, іноземними громадянами – 13 дітей. Протягом 2017 року усиновлено 112 дітей, з них 92  дитини  були у віці до п’яти  років (82 %), а 20 дітей – у віці від шести до 18 років.

Наразі на обліку перебуває 45 сімей -  кандидатів в усиновлювачі. 

У сім’ях опікунів, піклувальників проживає 2692 дитини (72% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування). Протягом І півріччя 2018 року передано під опіку та піклування 174 дитини.

Одними з форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу. Протягом І півріччя 2018 року було створено шість прийомних сімей (м. Запоріжжя, Вільнянський, Запорізький, Пологівський, Чернігівський, Якимівський райони). Крім цього, поповнилися дітьми прийомні сім’ї в м. Запоріжжі, м. Бердянську,  м. Енергодарі, Бердянському, Василівському, Гуляйпільському,  Кам’янсько-Дніпровському, Більмацькому, Михайлівському, Приазовському, Якимівському районах.

 Слід зазначити, що у І півріччі минулого року було створено два дитячих будинки сімейного типу, а протягом І півріччя цього року -  вже  чотири (у Пологівському, Приазовському, Приморському, Розівському районах), також поповнилися вже існуючі дитячі будинки сімейного типу у Більмацькому, Новомиколаївському, Приазовському районах.

Загалом до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей у І півріччі поточного року влаштовано 43 дитини (за 2017  рік  -  82 дитини), таким чином, у 2018 році спостерігається тенденція до незначного збільшення влаштованих дітей у ці форми виховання.

Загалом у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях наразі виховується 667 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа.

Протягом ІІ півріччя  2018 року прогнозується створення чотирьох дитячих будинків сімейного типу (у м. Запоріжжі- один, у м. Мелітополі - два, у Запорізькому районі -один) та 17 прийомних сімей (у м. Запоріжжя, м. Бердянськ,  Веселівському, Михайлівському районах – по дві, у м Токмак, Бердянському, Вільнянському, Новомиколаївському, Оріхівському, Приазовському, Приморському, Розівському,Токмацькому районах –   по одній прийомній родині).  У Широківській об’єднаній територіальній громаді Запорізького району  розглядається питання про виділення земельної ділянки під будівництво житлового об’єкта для створення дитячого будинку сімейного типу.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров