Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Профілактична робота у сім’ях дозволяє знижувати соціальне сирітство

17 липня 2018 - 14:50

Профілактична робота у сім’ях дозволяє знижувати соціальне сирітство

У Запорізькій області закладами освіти проведено низку профілактичних заходів з інформування батьків про можливий негативний вплив сучасного інформаційного простору на психічне та фізичне здоров’я дитини; тематичних заходів із залученням громадських організацій щодо практики застосування безпеки дітей в інформаційному просторі, недискримінації та протидії булінгу. 

З огляду на канікули проведено також  широку інформаційну кампанію, в першу чергу серед батьків, щодо неприпустимості залишення дітей без нагляду, можливих небезпечних і навіть трагічних наслідків із  залученням спеціалістів територіальних служб у справах дітей, працівників поліції.

Профілактична  робота залишається правом та обов’язком служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, виконавчих комітетів міських, сільських та селищних рад у тісній співпраці з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, фахівцями  з соціальної роботи, підрозділами ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, закладами освіти, охорони здоров’я, громадами. У першу чергу, це  стосується своєчасного виявлення та постановки на облік дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, серед яких переважно  діти із соціально неспроможних сімей.

Наразі на обліку в службах перебуває 1224 дитини, що на 312  більше, ніж в аналогічному періоді 2017 року. Значно зросла кількість дітей, підставами постановки на облік яких є невиконання батьками батьківських обов’язків: із 848 дітей у першому півріччі 2016 року до 1136 дітей в аналогічному періоді 2018 року. Майже на 50% зросла кількість дітей, яких взято на облік з підстав скоєння відносно них фізичного чи психологічного насильства в сім’ї, на сьогодні це 71 дитина.

Протягом першого півріччя 2018 року службами у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення направлено матеріали на притягнення до адміністративної відповідальності відносно 404 батьків, що на 25 подань більше, ніж за аналогічний період 2017 року, притягнуто 336 осіб, що на 86 осіб більше,  ніж у 2017 році.

За совами начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніни Матвєєвої, своєчасна увага до випадків невиконання батьками своїх батьківських обов’язків - це теж  профілактика,   наслідком якої  у поточному році менше позбавлень батьківських прав, у результаті чого 42 дитини не потрапили до розряду соціальних сиріт. Найбільше позбавлень у поточному році зафіксовано в місті Запоріжжі - 123 особи відносно 117 дітей; м. Мелітополі  - 33 особи відносно 40 дітей; Бердянську – 15 осіб відносно 17 дітей та Василівському районі – 12 осіб відносно семи дітей.

Загалом протягом першого півріччя 2018 працівники служб у справах дітей за дорученням органу опіки та піклування взяли участь у 1555 судових засіданнях  як представники інтересів дітей. У першому півріччі з питань захисту законних прав та інтересів дітей до територіальних служб у справах дітей звернулися  8555 громадян, що на 1361 звернень більше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Проведення профілактичних рейдів службами у справах дітей у співпраці зі співробітниками підрозділів ювенальної превенції, центрами соціальних служб залишається актуальним як один із напрямків профілактичної роботи. Із загальної кількості дітей, виявлених під час 950 рейдів протягом першого півріччя 2018 року,  26% дітей вилучено з місць, де їм загрожувала небезпека. Також 74% виявлених дітей, які перебували у стані бездоглядності та скоювали противоправні дії, попереджено про неможливість подібної поведінки, що є важливим превентивним заходом. Понад 8% дітей вилучено під час проведення рейдів повторно.  

В області продовжують функціонувати п’ять  центрів соціально-психологічної реабілітації дітей на 215 ліжко/місць. За І півріччя 2018 року в закладах перебувала 471 дитина, переважна більшість -  з міст нашої області  (251 дитина).

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя