Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Процедура ліквідації ДП «Кремнійполімер» вимагає приведення підприємства у належний стан та погашення заборгованості

19 липня 2018 - 12:37

Уже півроку на Запорізькому державному підприємстві «Кремнійполімер» триває процедура ліквідації, попри це підприємство продовжувало здійснювати господарську діяльність, нарощуючи при цьому борги за спожиту електроенергію та з виплати заробітної плати. Заходи для пришвидшення завершення ліквідаційної процедури обговорили учасники чергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Віктора Скоблікова.

- Закликаю вас до плідної колективної співпраці при розгляді питання стосовно ліквідаційної процедури на державному підприємстві «Кремнійполімер». У зв’язку з відсутністю коштів на приведення майна у юридично придатний стан для продажу, наявністю обмежень майна підприємства правоохоронними органами в рамках кримінальних справ та відсутністю погодження Мінрегіоном ліквідаційної маси підприємства  унеможливлюється завершення ліквідаційної процедури на «Кремнійполімер», - зазначив посадовець.

Заступник директора Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Роман Пісарєв поінформував, що у І кварталі 2018 року обсяги промислового виробництва на підприємстві у порівнянні з І кварталом 2017 року зросли майже у 10 разів та склали 11,1 млн. грн., при цьому основні фонди підприємства зменшилися на 4,7 млн. грн., прострочена кредиторська заборгованість зросла на 44 млн. грн. та склала 432,9 млн. грн., збитки - 6,9 млн. грн.

Заборгованість із заробітної плати працівникам ЗДП «Кремнійполімер» за станом на 01.06.2018  досягла 8,4 млн. грн. До того ж постійно зростає заборгованість підприємства за спожиту електроенергію. За станом на 01.07.2018 сума боргу  становила 167,8 млн. грн.

У червні поточного року ПАТ «Запоріжжяобленерго» на підставі рішення суду  відключило виробничі потужності підприємства (цехи № 1, 2 та 3, механічний цех, транспортний цех, адмінбудівлю заводоуправління, прохідну) від електропостачання. За інформацією ліквідатора ЗДП «Кремнійполімер», місця зберігання небезпечних хімічних відходів і матеріалів від енергопостачання не відключені. До того ж Управлінням СБУ в Запорізькій області на сьогодні здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого за фактом знищення ЗДП «Кремнійполімер».

За інформацією ліквідатора ЗДП «Кремнійполімер», у зв’язку з відключенням виробничих потужностей підприємства від електропостачання зупинено процес зменшення кількості хімічно небезпечних відходів та матеріалів, питання їх утилізації не вирішено через відсутність джерел фінансування. Для забезпечення вимог пожежної та техногенної безпеки та належного зберігання небезпечних хімічних речовин на ЗДП «Кремнійполімер» потрібно 300 млн. грн. Крім цього, відсутність коштів  призведе до припинення надання послуг з охорони підприємства,  що здійснюється сторонньою організацією.

За результатами розгляду ситуації на підприємстві «Кремнійполімер» комісія доручила Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації підготувати проект звернення до Кабінету Міністрів України щодо ситуації, яка склалася на ЗДП «Кремнійполімер», та надання доручення Мінрегіону  сприяти прискоренню її вирішення; підготувати проект листа до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо погодження переліку ліквідаційної маси ЗДП «Кремнійполімер». Віктор Скобліков рекомендував ПАТ «Запоріжжяобленерго» з метою запобігання виникненню надзвичайної ситуації забезпечити електроенергією місця зберігання небезпечних хімічних відходів і матеріалів на ЗДП «Кремнійполімер», а представникам «Кремнійполімер» -надати інформацію щодо фактичного залишку небезпечних та особливо небезпечних хімічних речовин. ГУ ДСНС України у Запорізькій області спільно з Державною екологічною інспекцією у Запорізькій області та ЗДП «Кремнійполімер» доручено провести перевірку фактичного залишку небезпечних та особливо небезпечних хімічних речовин.  Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації поставлено завдання надавати методичну допомогу підприємству щодо зберігання та утилізації небезпечних хімічних речовин, які знаходяться на території ЗДП «Кремнійполімер», а також  підготувати проект звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо проведення екологічного аудиту  ЗДП «Кремнійполімер».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств