Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З початку року на ботулізм захворіли 10 людей: фахівці дають поради

19 липня 2018 - 13:22

Ботулізм – дуже небезпечне інфекційне захворювання, яке зараз досить активно розповсюджується на території країни та, зокрема Запорізької області,  з року в рік поступово зростаючи. На цьому під час брифінгу щодо епідеміологічної ситуації з ботулізмом та гострими кишковими інфекціями в регіоні наголосила начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Світлана Власова.

Міністерство охорони здоров’я повідомило про реєстрацію на 16 липня 2018 року 58 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіли 65 людей, п’ять  з яких померли.

У Запорізькому регіоні в 2015 році було зареєстровано 10 випадків харчових отруєнь, що були викликані збудником ботулізму. При цьому постраждали 11 осіб, двоє  з яких померли.  В 2016 році -  чотири випадки і п’ять потерпілих. У 2017 році - 12 випадків з 16 постраждалими. За 6 місяців цього року  зареєстровано п’ять  випадків ботулізму з сімома постраждалими, а за останній місяць зареєстровано ще три людини.  І якщо в минулому році летальних випадків не було, то на сьогодні дві людини померли.

- Все частіше й частіше основною причиною захворювання на ботулізм є риба в'ялена та сушена, яка виготовляється на підприємствах рибопереробної промисловості та реалізується через торгівельну мережу або агропродовольчі ринки. Про ситуацію, що виникала, Держпродспоживслужба оперативно інформувала органи влади та місцевого самоврядування.  За ініціативою Держпродспоживслужби спільно з територіальними відділами  Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області проводились перевірки місць несанкціонованої торгівлі харчовими продуктами у Василівському, Вільнянському, Запорізькому та інших районах області. По виявлених порушеннях винесено попередження та складено протоколи, - повідомила Світлана Власова.

Нестабільна і ситуація із захворюваності на гострі кишкові інфекції. За 2017 рік у  Запорізькій області було зареєстровано вісім спалахів гострої кишкової інфекції, під час яких постраждали 104 осіб. З них 98 - діти молодших та садкових груп дошкільних навчально – виховних закладів, учні навчально – виховного комплексу Запорізького району, спеціалізованої загальноосвітньої школи – інтернату Приморського району та відпочиваючі дитячого оздоровчого закладу «Лазурний» у м. Бердянськ.

У цьому році спалахи і групові захворювання на гостру кишкову інфекцію продовжують реєструватися. За пів року вже зареєстровано  шість спалахів, під час яких постраждали  42 дитини. За один місяць, у квітні, було зареєстровано п’ять спалахів у Оріхівському, Вільнянському, Токмацькому районах,  містах Запоріжжя та Бердянськ.

- Виникнення захворювань можна було передбачити, адже на всіх цих об’єктах були наявні передумови епідемічного неблагополуччя.  Йдеться про численні порушення в організації водозабезпечення, медичного обслуговування, незадовільний санітарно – технічний стан харчоблоку, відсутність умов для додержання виробничої та особистої гігієни, порушення дезінфекційного режиму тощо. Крім цього, на більшості об’єктів були  проблеми в забезпеченні гарячим водопостачанням приміщень підвищеного епідемічного ризику. Перш за все, це виробничі, допоміжні приміщення харчоблоку, медичні кабінети, санвузли  та у закладі в цілому. Окремо слід сказати про порушення технологічного процесу приготування страв, недотримання або порушення узгодженого перспективного двотижневого меню, коли для харчування дітей вживаються заборонені страви; порушення правил зберігання харчових продуктів; правил обробки кухонного інвентарю та столового посуду, - підкреслила  посадовець.

У поточному році спеціалістами Держпродспоживслужби здійснено 533 комісійних перевірки об’єктів підвищеного епідризику. Перевірено 48 дитячих дошкільних закладів, 27 закладів освіти, 241 дитячий оздоровчий та 119 закладів оздоровлення та відпочинку для дорослих, 16 закладів громадського харчування, харчової промисловості та торгівлі; вісім закладів охорони здоров’я,  32 об’єкти централізованого водопостачання.

Здійснено планові заходи державного нагляду (контролю) на 158 об’єктах, позапланово – на 96, за зверненням фізичних осіб – трьох, суб’єктів господарювання – 93.

Постійно проводиться контроль за дотриманням операторами ринку вимог чинного законодавства при реалізації харчових продуктів на ярмарках та в місцях виїзної торгівлі.

- Проте запорукою безпечності харчування є також і особиста поведінка людини. Профілактичні заходи - це неухильне дотримування санітарно-гігієнічних вимог щодо технології приготування їжі, зокрема консервування продуктів. Продукти харчування, які не підлягають термічній обробці, необхідно зберігати у холодильних камерах. Суворо дотримуватися правил особистої гігієни, санітарно-гігієнічних вимог при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів. Не слід купувати продукти харчування у випадкових продавців та на стихійних ринках, особливо це стосується курортів, де риба зберігається у спеку під відкритим сонцем, проте відпочивальники нехтують власним здоров’ям та купують небезпечну їжу, - дала фахові поради начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ  Держпродспоживслужби в Запорізькій області Світлана Власова.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області