Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У художньому музеї поєдналася любов до Австралії та України

19 липня 2018 - 16:30

У Запоріжжі відбулася презентація оновленої виставки «З Австралії - з любов'ю» уродженця нашої області Віктора Грозного, який багато років жив в Австралії. Ця далека країна на картинах художника-аматора яскрава, екзотична і трохи казкова.

На картинах також зображена  Україна, зокрема хутір  Зелений Вільнянського району, де Віктор Грозний прожив перші 17 років.

Віктор Грозний народився  1925 року на хуторі Зелений Вільнянського району. Як пише в спогадах художник: «З моїми золотими батьками я мав незабутні найкращі роки мого дитинства. Був один у них, мій тато мав гарну хату і сад з вуликами. Я виріс на меду і фруктах, ловив рибу і розводив голубів». Щасливе життя було перерване ІІ Світовою війною. Восени 1943, під час відступу, німецька окупаційна влада погнала чоловіків у Німеччину, а після перемоги над нацизмом доля розкидала їх. Віктор Тимофійович опинився аж у Австралії. За те, що його перевезли туди на кораблі, Віктор Грозний два роки відпрацьовував - рубав цукровий очерет. Потім у Сіднеї почав вчитися малювати.

- Твори Віктора Грозного (1935-2002) належать до так званого наївного малярства. Художники цього напрямку мають здатність передавати на полотні безпосередні враження від навколишнього світу, яскраво і відкрито висловлювати у живописі свої почуття. Шукаючи нових яскравих вражень, він, небагата людина, здійснив кругосвітню подорож і все побачене відобразив на полотнах. З часом художник влаштувався до ботанічного саду у Сіднеї, нові роботи Віктора Грозного із зображенням квітів та птахів почали вражати глядачів, - розповіла в. о. директора Запорізького обласного  художнього музею Інга Янкович.

Усе життя художник згадував Україну. Влітку 1988 року в  Запорізькому художньому музеї з’явився несподіваний відвідувач із Австралії Віктор Грозний. Зустріч з батьківщиною підштовхнула до рішення подарувати Запорізькому музею створені за багато років картини. У 2001 році  твори художника потрапили до музейних фондів - загалом 321 робота. Вже багато років вони дивують і радують відвідувачів яскравими фарбами екзотичної природи.

Частина картин Віктора Грозного вже демонструвалася в Запорізькому обласному художньому музеї. Цього разу в експозиції -  близько 50 картин. На першому поверсі – картини-спогади художника про улюблену Україну та враження від кругосвітньої подорожі. На другому - Австралія. Частину картин глядачі побачать вперше.

За підтримки Посольства Австралії в Україні Запорізькому музею вдалося видати альбом робіт Віктора Грозного, його презентація відбудеться пізніше.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер