Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькому художньому музеї – великий виставковий бум

10 серпня 2018 - 14:41

У Запорізькому художньому музеї – великий виставковий бум

Початок серпня ознаменувався в Запорізькому художньому музеї справжнім творчим вибухом різнопланових виставок. 1 серпня тут відкрилася експозиція молодого українського художника Євгена Фоменка „Мистецтво після великого вибуху”, 3 серпня  - персональна виставка Яни Ясунас „Чудо у пір’ї”, а вчора їх доповнила ювілейна виставка петриківської майстрині Наталки Рибак „Петриківський пишноцвіт”.

Виставка молодого українського художника Євгена Фоменка „Мистецтво після великого вибуху” - це спроба зруйнувати деякі нав’язливі патерни в постсовковій свідомості, які стосуються, в першу чергу, того, що мистецтво – це щось елітарне, для обмеженого кола людей, які не сприймають будь-які прояви не академізму. Насправді це не так, доводить художник. За спеціальністю він - художник, дизайнер інтер’єру, є одним із засновників арт-групи "Жетон". Наразі працює самостійно в напрямку контемпорарі-арт - мистецтва, що твориться тут і зараз.

Концепт експозиції визначив сам Євген Фоменко: „Виставка присвячена течії мистецтва в людях. Це реакції на світ, що нас поглинає, креативні думки, які живлять свідомість багатьох людей: художників, письменників або просто пересічних громадян. І, зрештою, мене цікавить життя окремих індивідуумів, які знаходяться у цьому процесі”.

Саме такі ідеї продукує Євген Фоменко на симпозіумі сучасного мистецтва на Бірючому острові, в київській галереї „Карась”,  галереї „На Спаській 45” у Миколаєві. Далі художник збирається підкорювати Америку, виставка, що експонується в Запорізькому художньому музеї, скоро поїде до Нью-Йорка.

Персональна виставка Яни Ясунас „Чудо у пір’ї” стала для авторки, професійного біолога, продовженням роботи адміністратором виставки екзотичних тварин „Чудеса природи”. З дитинства Яна поєднувала любов до природи та до малювання, останнім часом з’явилися експерименти з природними матеріалами.  З 2014 року її захопленням стали розписи на пір’їнах, черепах тварин та декорування статуеток. Поштовхом для заняття таким несподіваним видом творчості послугували подорожі в такі екзотичні країни як Шрі-Ланка, Куба, Тайланд, Індонезія, Індія. У Новій Зеландії Яна дізналася, що у народу маорі здавна існувала традиція малювання на пташиному пір’ї. Майстри Америки вразили її давнім звичаєм покривати малюнками черепи, які вони називають „sugarscull” – цукровий череп. Розписи статуеток тварин нагадують австралійське аборигенне мистецтво – так званий „рентгенівський стиль”, що показує тварин і людей одночасно ззовні і зсередини.

Основну частину виставки складають твори, виконані на пір’їнах. Зі своєї багатої колекції Яна обрала пір’я папуг, фазана, індички, цесарки, півня, чаплі, орлана, турако, птаха-носорога.

         Відкриття ювілейної виставки петриківської майстрині Наталії Рибак „Петриківський пишноцвіт”  стало ще однією яскравою подією виставкового літа у художньому музеї. Наталія продовжує династію відомих петриківських майстрів.  До 20-річчя Центру народного мистецтва „Петриківка” майстриню декоративного розпису Наталію Рибак, згідно з Указом Президента, було нагороджено орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Запоріжці мають унікальну можливість познайомитися з творчістю майстрині, яка береже давні традиції українського народного мистецтва, в якому переплелися одвічна краса природи і творчість душі людини. 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі