Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фестиваль української культури «Витоки» зібрав гостей з усієї України

20 серпня 2018 - 16:31

На вихідних у Запоріжжі та Кирилівці відбулася унікальна подія в культурному житті Запорізького краю - презентація відкритого фестивалю української культури «Витоки».

Засновники та організатори заходу - Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації та Запорізький обласний методичний центр культури і мистецтва.

Учасників та гостей фестивалю привітала керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

- Гостинна хортицька земля вітає гостей з усієї України, які бережуть та розвивають пісенну та традиційну спадщину. Бажаю всім  прекрасних вражень і радісних зустрічей. Упевнена – фестиваль «Витоки» стане окрасою Запорізького краю. Обласна влада завжди підтримувала і буде підтримувати всі починання, спрямовані на збереження та відродження української культури, - зазначила Зінаїда Бойко.

Так, 18 серпня у кінному театрі «Запорозькі козаки» учасники фестивалю подарували глядачам та гостям заходу справжнє свято автентичної української культури. Крім великої концертної програми відбулися майстер-класи з традиційних побутових танців. Цілий день працювали творчі майстерні майстрів  обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Неповторна вишивка, художня кераміка, гончарні вироби, народні ляльки, традиційні писанки, ковальство, соломоплетіння, різьблення – все це можна було не лише оглянути й купити, а й навчитися робити власними руками.

Серед учасників презентації відкритого фестивалю української культури - запорізький ансамбль народної пісні та побутового танцю «Оксамит», зразковий фольклорний колектив «Намисто» будинку культури села Городок Рівненського району, київський етногурт «Буття», фольклорний гурт «Муравський шлях»  з м. Харкова, народний фольклорний ансамбль «Токмачаночка» Малотокмачанського сільського будинку культури Оріхівського району.

- Місце проведення фестивалю українського мистецтва і творчості «Кінний театр» обрано не випадково, бо це історично вмотивоване місце на Хортиці, де свою звитягу демонструють козаки,  діє містечко майстрів. Тут працюють і ковалі, і майстри-ткачі, і професійні наїзники, а також велика кількість творчих колективів.  Сподіваюся, що цей фестиваль  стане щорічним і титульним для острова Хортиця.  Цього разу ми спробували показати Україну етнографічну. На відміну від фестивалю «Покрова на Хортиці», який є більш модерним, «Витоки» представляють, у першу чергу, автентичну музику, пісні, костюми і ремесла, - зазначив директор Департаменту  культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

Організатори зробили все можливе, щоб на фестиваль потрапило якомога більше гостей. До кінного театру весь день курсував безкоштовний автобус. Завдяки цьому на заходах фестивалю «Витоки» побували більше тисячі запоріжців і гостей міста, навіть з далекого зарубіжжя.

Другий день першого всеукраїнського фестивалю «Витоки» пройшов у кінному театрі «Кирилівська Січ» у смт. Кирилівка. Творчі колективи Запоріжжя, Харкова, Рівного, Київа демонстрували різноманітність та цікавість української фольклорної музики. Над Утлюцьким лиманом лунали народні співи, а гості нашого краю з різних областей України змогли насолодитися Азовським морем.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств