Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перехід на цифрове мовлення: що треба знати і як підготуватися

27 серпня 2018 - 12:50

Перехід ефірного телевізійного мовлення від аналогового до цифрового стандарту, що відбудеться вже за тиждень, наразі є актуальним питанням, що турбує жителів області. У зв’язку з цим в обласному контактному центрі відбулася пряма «гаряча лінія» з питань, що пов’язані з переходом на цифрове телевізійне мовлення. На запитання громадян відповідав представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення у Запорізькій області Володимир Кучугурний.

За відведений час на «гарячу лінію» надійшло 24 дзвінки від жителів міст Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя, Токмака та Запорізького, Розівського, Токмацького, Мелітопольського та Чернігівського районів.

Більшість звернень надходили від пенсіонерів та соціально незахищених верств населення і стосувалися матеріальної допомоги, наявності пільг при покупці тюнера, який підтримає стандарт DVB-T2 разом з телевізором. Жителі стурбовані, адже напередодні відключення аналогового мовлення приватні компанії завищують ціни на тюнери, не у всіх закладах продажу вони є у наявності, а місцеві компанії пропонують підключення на платній основі.

Володимир Кучугурний пояснив, що в цьому році урядом не передбачена матеріальна допомога на безкоштовне придбання цифрових тюнерів, приставок та set-top-boxів. Наразі Запорізька облдержадміністрація шукає можливості фінансової допомоги від місцевих програм, веде переговори з благодійними та міжнародними організаціями задля того, щоб поступово закуповувати тюнери для цифрового мовлення. Фахівці також розробляють механізми, які полегшили би процес переходу від аналогового мовлення на цифрове.

Крім цього, велика частина звернень надійшла  з Чернігівського та Токмацького районів. Заявники повідомили, що попри наявність цифрових тюнерів сигнал не доходить або ж є поганої якості.

- Така проблема пов’язана не з якістю цифрового мовлення, а з рельєфом місцевості. Ті мешканці, у яких відсутній сигнал або він переривається, мають розміщувати антени якомога вище та направляти їх у бік вишки, - пояснив Володимир Кучугурний.

Довідково. З вересня по всій території України відбудеться перехід ефірного телевізійного мовлення від аналогового до цифрового стандарту. До кінця 2018 року споживачі ще можуть користуватися аналоговим мовленням, проте у більшості районів будуть доступними лише три канали: «Перший Суспільний», «Зет» та «ТВ5-Спорт», а також місцеві телеканали. Цифрове мовлення дасть можливість безкоштовного перегляду 32-х загальнонаціональних та місцевих телеканалів у покращеній якості. Для приймання цифрового телевізійного сигналу необхідно використовувати тюнер/приставку/set-top-box, який підтримає стандарт DVB-T2 разом з телевізором, або телевізійний приймач із вбудованим тюнером стандарту DVB-T2. Для прийому цифрового телевізійного сигналу не потрібна спеціальна антена, оскільки наразі цифровий телевізійний сигнал поширюється в діапазоні дециметрових хвиль. Слід мати на увазі, що один  тюнер підходить лише для одного телевізора, тобто, якщо в квартирі є кілька телевізорів, то стільки ж потрібно і тюнерів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів

Усиновлення дитини під час війни: що потрібно знати?