Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Новий термінал міжнародного аеропорту «Запоріжжя» збудовано майже на 40%

12 вересня 2018 - 14:44

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль та Запорізький міський голова Володимир Буряк провели виїзну нараду на комунальному підприємстві «Міжнародний аеропорт Запоріжжя». У заході взяли участь перший заступник Запорізького міського голови  Сергій Мішок; директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької облдержадміністрації Андрій Антонов; начальник управління з питань транспортного забезпечення та зв'язку Запорізької міської ради Олександр Власюк; директор КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» Віктор Біскупський,  заступник директора ТОВ «Альтіс-Констракшн», керівник будівництва терміналу Сергій Закреничний. Присутні оглянули  будівельний майдагчик нового терміналу.

Як повідомив директор КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» Віктор Біскупський, у 2009 році за державні кошти інститутом «Украеропроект» був розроблений проект реконструкції аеродромного комплексу  аеропорту «Запоріжжя», який пройшов державну експертизу. Нині будівництво нового терміналу здійснюється відповідно до проектного рішення та згідно з графіком виконання робіт.

Так, загальна площа забудови складає 6 657,4 м². Планується, що в майбутньому пропускна спроможність пасажирського терміналу становитиме 400 пас/год, у тому числі: міжнародного сектору - 250 пас/год, внутрішнього сектору - 150 пас/год. Загальна площа триповерхового пасажирського терміналу складе 12 321,90 м². Ще 50,20 м² буде відведено під газову котельню, 372 м² - для насосної станції господарського питного та протипожежного водопостачання і 66,25 м² - для трансформаторної підстанції.

Загальна кошторисна вартість будівництва за станом на 22.05.2017 складає 543 млн., з яких 159,313 тис. грн. - з місцевого бюджету м. Запоріжжя та інших джерел. Тривалість будівництва розрахована на  24 місяці, завершення заплановано на грудень 2019 року.   

Підбиваючи підсумки наради, Костянтин Бриль відзначив якісну роботу фірми-забудовника.

- Насамперед  хочу подякувати нашим будівельникам - ТОВ «Альтіс-Констракшн». Адже якість та темпи виконання робіт - більш ніж задовільні. Тут використовуються сучасні матеріали, які дозволяють  будівельникам працювати в обмежені строки. Побувавши на будівельному майданчику, я переконався, що майже 40% робіт уже виконано. Перша половина будівництва буде завершена в грудні 2018 року. Тож ми зможемо побачити концепцію будівлі та при наявності опалення можна буде виконувати внутрішні роботи. Дуже добре, що наш аеропорт залишився у комунальній власності міста Запоріжжя. А це говорить про те, що після оновлення терміналу міський бюджет, а відповідно й громада зможуть заробляти кошти. Якщо в минулому році прибуток  аеропорту склав близько 50 мільйонів гривень, що дало можливість підприємству розвиватись, то в поточному році потенціальний приріст складе 20-30%. Тож, заробляючи власні кошти, міжнародний аеропорт «Запоріжжя» має можливість вкладати їх у власний розвиток. Адже чимало міжнародних авіакомпаній готові співпрацювати саме із Запоріжжям за умови оновлення терміналу, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

У 2017 році Запорізький аеропорт прийняв майже 3 тис. рейсів, обслужив 350 тис. пасажирів (зростання у порівнянні з 2016 роком склало 38%), отримано доходів 101,304 млн. грн., прибуток склав 52,654 млн. грн., до бюджету сплачено податку 9,640 млн. грн. За перший квартал цього року прийнято 715 рейсів, обслужено 82,7 тис. пасажирів (у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року більше на 30,3%). Отримано доходи у розмірі 24,3 млн. грн. (зростання на 22%).

Учасники наради також приділили увагу стану існуючої злітно-посадкової смуги зі штучним покриттям. За словами Запорізького міського голови Володимира Буряка, смуга була збудована у 1964 році і нині знаходиться у задовільному стані. Після проведення ремонтних робіт покращено характеристики та збільшено опірну спроможність до PCN 43, що підтверджено висновком ТОВ «Науково-впроваджувальний центр «Аногей» 17 серпня 2018 року. Ділянки, які були відремонтовані у 2017 році, добре показали себе протягом осінньо-зимового сезону 2017-2018 років.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області