Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заклади професійно-технічної освіти модернізуються відповідно до потреб ринку праці

14 вересня 2018 - 08:43

У новому навчальному році продовжується модернізація професійно-технічної освіти в області відповідно до плану, розробленого на 2016-2018 роки. Як повідомили в Департаменті освіти і науки облдержадміністрації,  в 2017 році здійснено модернізацію п’яти  закладів професійної освіти шляхом приєднання їх  до трьох крупних освітніх центрів за галузевим спрямуванням.

В області є заклади, які вже давно й планово працюють над підвищенням рівня викладання загальноосвітніх дисциплін. Наприклад,  у Михайлівському вищому професійному училищі всі 115 випускників з’явилися на ЗНО, всі його склали та дві третини показали належний рівень досягнень, а майже 3% показали високий рівень навчальних досягнень з української мови. Однак є заклади, зокрема, Осипенківський професійний аграрний ліцей,  де 85% випускників  показали з української початковий рівень знань, а чотири учні не з’явилися на ЗНО, Запорізьке вище професійне училище «Моторобудівник» - 83,3 %  показали початковий рівень тощо.

З метою покращення якості професійної освіти у рамках реалізації пілотного проекту  на базі ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище моди і стилю» створено навчально-практичний центр інноваційних швейних технологій з підготовки робітників за професією «Швачка. Кравець. Закрійник»; на базі ДНЗ «Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти» - навчально-практичний центр за професією «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування».

За допомогою роботодавця ПАТ «Мотор Січ» створено навчально-практичний центр для машинобудівної галузі на базі державного навчального закладу «Запорізьке вище професійне училище «Моторобудівник».

На базі ДНЗ «Запорізьке машинобудівне вище професійне училище» наразі створюється навчально-практичний центр з професій «Токар. Верстатник широкого профілю. Фрезерувальник. Шліфувальник. Свердлувальник», на базі ДНЗ «Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти» - центр з професій «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник».

Аналіз працевлаштування випускників професійних закладів свідчить, що тільки у  І півріччі 2018 року 57 % працевлаштованих пішли на провідні промислові підприємства області:  ПрАТ «Запоріжсталь», ПАТ «Мотор Січ», «ЗТМК», ПАТ «ДСС», ПрАТ «Запоріжкокс», а 20 % - на підприємства транспорту.

Професійна освіта в області  спрямована на задоволення потреб роботодавців: у 2017-2018 роках розроблено п’ять  нових стандартів з професій залізничного транспорту.  У 2018 році ДНЗ «Запорізький професійний ліцей залізничного транспорту» отримав ліцензії на підготовку робітничих кадрів для «Укрзалізниці» та  на підготовку водіїв для трамвайно-тролейбусного парку. Розробляються проекти стандартів з професій: «Контролер верстатних і слюсарних робіт», «Слюсар з механоскладальних робіт», «Контролер верстатних і слюсарних робіт», «Слюсар інструментальник»

Загалом у Запорізькій області функціонує 24 заклади вищої  освіти та 24 структурних підрозділи, загалом налічується 67,5 тисячі студентів. Така мережа потребує приведення її  у відповідність до потреб ринку праці. Тому приділяється значна увага рейтингу навчальних закладів, їх популярності як серед студентів, так і серед роботодавців.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність