Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Окремі господарства області раніше строку розпочали сівбу озимих зернових

14 вересня 2018 - 09:41

Це пов’язано з тим, що перша декада вересня відзначилася різними погодними умовами на території області. У першій половині декади  внаслідок надходження  повітряних мас з півдня спостерігалася спекотна  та суха погода.

У другій половині завдяки активній циклонічній діяльності спостерігались дощі різної інтенсивності, відбулося зниження температури повітря, підвищилася відносна вологість повітря, припинились суховійні явища.

Тож на цей час на площах, призначених під посів озимих культур, після випадіння опадів з'явилася тенденція до значного покращення умов вологозабезпеченості ґрунту.

За даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, для проведення сівби у запорізьких аграріїв є в наявності 95% кондиційного насіння озимих зернових культур від  необхідної кількості, 100% ріпаку, 72% від потреби мінеральних добрив і 99% - хімічних засобів захисту рослин.

Під майбутній урожай 2019 року планується посіяти  озимих колосових культур на площі 664 тис. га і 32,2 тис. га - озимого ріпаку.

Наразі озимий ріпак посіяно на  28,2 тис. га (88 % до прогнозу).

В окремих господарствах області на півтора тижня  раніше звичайних строків розпочали сівбу озимих зернових культур. На звітну дату озимої пшениці посіяно на 16,3 тис. га (2,8% до прогнозу).

Тим часом, продовжується збирання пізніх сільськогосподарських культур. Як повідомили в Департаменті, в області скошено й обмолочено 221 га гречки або 36%, 1685 га проса – 28%, 2050 га кукурудзи на зерно – 5%, 164,7 тис. га соняшника – 28 % та 4,4 тис. га сої – 28 % від збиральної площі.

Середня врожайність гречки на сьогодні становить 3,8 ц, проса – 7,2 ц, кукурудзи на зерно – 23,1 ц, соняшника – 10,2 ц та сої – 32,9 центнера  з одного гектара.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі